Operaţii în algebra relaţională


Reuniunea – operaţie în algebra relaţională, definită pe două relaţii R1 şi R2, ambele cu aceeaşi schemă, ce constă din construirea unei noi relaţii R3, cu schema identică cu R1 şi R2, având drept extensie tuplurile din R1 şi R2 luate împreună, o singură dată.

Diferenţa – definită pe două relaţii R1 şi R2, având aceeaşi schemă, având drept extensie tupluri ale relaţiei R1 care nu se regăsesc în relaţia R2.

Produs cartezian – definit pe două relaţii R1 şi R2, operaţie care constă din construirea unei noi relaţii R3, a cărei schemă se obţine din concatenarea schemelor relaţiilor R1 şi R2, şi a cărei extensie cuprinde toate combinaţiile tuplurilor din R1 cu cele din R2.

Proiecţia – operaţie din algebra relaţională definită asupra unei relaţii R, ce constă din construirea unei noi relaţii P, în care se regăsesc numai acele atribute din R specificate explicit în cadrul operaţiei. Suprimarea unor atribute din R însemnă efectuarea unor tăieturi verticale asupra lui R şi pot avea ca efect apariţia unor tupluri duplicate, care se cer a fi eliminate.

Selecţia – operaţie în algebra relaţională definită asupra unei relaţii R, care constă din construirea unei relaţii S, a cărei schemă este identică cu cea a relaţiei R şi a cărei extensie este constituită din acele tupluri din R care satisfac o condiţie explicită în cadrul relaţiei. Deoarece nu toate tuplurile din R satisfac condiţia, selecţia înseamnă efectuarea de tăieturi pe orizontală asupra relaţiei R, adică eliminarea de tupluri.

Joncţiunea (join-ul) – operaţie în algebra relaţională definită pe două relaţii R1 şi R2, care constă din construirea unei noi relaţii R3, prin concatenarea unor tupluri din R1 cu tupluri din R2. Se concatenează acele tupluri din R1 şi R2 care satisfac o anumită condiţie, specificată explicit în cadrul operaţiei. Extensia relaţiei R3 va conţine combinaţiile acelor tupluri care satisfac condiţia de concatenare. Cel mai important tip de join din punct de vedere al utilizării este equijoin-ul, care este o joncţiune dirijată de o condiţie de forma:

Atribut din R1 = Atribut din R2

Intersecţia – operaţie din algebra relaţionalădefinită pe două relaţii R1 şi R2, ambele cu aceeaşi schemă, care constă din construirea unei noi relaţii R3, cu schema identică cu a operanzilor şi cu extensia formată din tuplurile din R1 şi R2.

Diviziunea – operaţie din algebra relaţională definită asupra unei relaţii R, care constă din construirea cu ajutorul unei relaţii r a relaţiei Q. Tuplurile relaţiei Q concatenate cu tuplurile relaţiei r permit obţinerea tuplurilor relaţiei R.