Calculatorul este alcatuit din doua componente: 

- hardware, echipamente fizice (partea materiala) 

- software, programele si datele (partea logica). 

Componenta hardware  reprezintă ansamblul elementelor fizice, care compun calculatorul electronic: circuite electrice, componente electronice, dispozitive mecanice şi alte elemente materiale ce intră în structura fizică a calculatorului electronic.

 Componenta software cuprinde totalitatea programelor reprezentând “inteligenţa calculatorului”, prin care se asigură funcţionarea şi exploatarea sistemului de calcul. Prin componenta software, utilizatorul transmite calculatorului metodele de gestiune a resurselor, logica prelucrării datelor precum şi modelele de structurare şi redare sau stocare a acestora 

Componenta hardware asigura urmatoarele functii: 

- functia de memorare 

- functia de comanda si control 

- functia de prelucrare 

- functia de intrare-iesire  

 Arhitectura unui calculator defineste modul in care subansamblele hardware sunt conectate fizic, fara sa se tina cont de amplasarea lor.  

John Von Neumann a descris primul model arhitectural pentru calculatoare in 1945. 

Functionarea unui sistem de calcul

      Datele inițiale si programele ce urmează să fie prelucrate se introduc în sistemul de calcul prin dispozitive periferice de intrare(DP I/).

      Prin intermediul canalelor de intrare/ieșire,atît datele,cît și instrucțiunile programului sunt transferate în memoria internă a sistemului de calcul sub formă binară în locații identificabile prin adresele la care au fost memorate(și nu prin conținutul acestora).

În continuare,fiecare instructiune este trimisă la unitatea de comandă-control (UCC),care interpretează continutul și emite comenzi către:

1. MEMORIE – prin care se solicită ca anumite date,localizate prin adresele la care sunt memorate,să fie transferate către UAL pentru execuția anumitor operații;după efectuarea operației se va specifica adresa din memorie unde se va depune rezultatuloperației efectuate de UAL;

2.UAL – căreia i se va solicita executia operației specificate prin instrucțiune;

3.canalele deI/E în vederea preluării altor date și instrucțiuni de la DP I/ sau din memoria externă,respectiv de începere a transferului rezultatelor din memorie către DP/E sau către memoriaa externă.

După terminarea execuției operațiilor  solicitate,rezultatele memorate la anumite adrese din memeorie sunt transferate – prin  intermediul canalelor de I/E – către DP /E,în vederea vizualizării  rezultatelor prelucrării, respectiv către memoria externă  pentru arhivarea datelor și programelor,în vederea unei reutilizări ulterioare.