Utilizarea corecta a serviciilor IRC

IRC este un acronim pentru Internet Relay Chat (română comunicare instantanee prin Int)

Descriere

Cu toate ca in urma cu cativa ani calculatorul era un capriciu pentru cei cu o situatie materiala mai favorabila, in zilele noastre acesta a ajuns sa fie considerat un rau necesar datorita multiplelor servicii pe care le poate intretine.  Un serviciu al Internet-ului care se bucura de o mare popularitate este IRC (Internet Relay Chat –Relee de taifas pe Internet). Cu ajutorul clientilor acestui serviciu doi interlocutori conectati la Internet pot comunica între ei, aproape instantaneu, desi spatial se pot afla la sute de kilometri distanta. Comunicarea este exclusiv de tip text, ceea ce aseamana serviciul cu serviciul e-mail, dar asemanarea se opreste aici. Diferenta consta în aceea ca pe durata schimbului de mesaje text interlocutorii trebuie sa fie conectati la Internet si sa aiba deschisa aplicatia client.

Comunicarea (schimbul de mesaje) se poate efectua în doua moduri: - public - privat. Conversatiile publice se petrec în asa-numitele Chat Room-uri (camere de conversatie) unde se “afla” la un moment dat mai multe persoane care pot spune fiecare câte ceva. Orice mesaj transmis de una din persoane este vazut de toate celelalte persoane din respectiva camera. Discutiile private se desfasoara între doua persoane. Clientii IRC afiseaza toti utilizatorii aflati în camera dupa nickname (porecla pe care si-o asuma orice utilizator al serviciului).

Din aceasta lista un utilizator poate alege un altul cu care sa schimbe mesaje private, pe care ceilalti nu le pot vedea. Criteriu dupa care o persoana alege sa comunice în particular cu alta poate fi diferit: fie deja se cunosc si se întâlnesc – întâmplator sau premeditat – si atunci comunica, fie stimulati de mesajele pe care utilizatorii le posteaza în camera publica. IRC-ul a aparut prin anul 1988 si a fost conceput cu scopul de a înlocui un alt sistem mai primitiv de comunicare prin mesaje scrise, denumit “talk”, ce se mai poate gasi si prezent pe computerele ce ruleaza sisteme de operare tip Unix. ernet), un serviciu de transmitere a mesajelor în timp real (chat). IRC-ul a fost creat in vara anului 1988 in Finlanda de Jarkko Oikarinen.

IRC-ul a cunoscut o dezvoltare explozivå in timpul Råzboiului din Golf când a depåsit pragul de 300 de utilizatori simultani. Din acel punct IRC a cunoscut o crestere rapida, in prezent cele mai mari retele IRC fiind: Quakenet , Undernet, IRCnet, EFnet, DALnet. IRC reprezintă precursorul actualelor sisteme de comunicare instantanee (ICQ, Yahoo! Messenger, MSN Messenger, AIM etc.), dar deși a pierdut în popularitate datorită faptului că este exclusiv text, pe când sistemele actuale permit iconițe grafice(emoticons), audio și video conferințe etc., IRC este totuși folosit în continuare pe o scară relativ largă, având in prezent o medie de aproximativ 1 milion de utilizatori in orice moment.

Pentru a comunica cu alți utilizatori IRC, este nevoie de un client IRC (mIRC este cel mai popular client pentru Windows, este mai usor de utilizat, toate comenzile din modul text fiind inlocuite de butoane corespunzatoare.) pentru conectarea la un server IRC (în general pe un anumit port între 6667 și 7000). O dată ce conexiunea a reușit, se poate alege unul sau mai multe canale de discuții. Acestea sunt zone care grupează utilizatori cu interese și subiecte de discuție comune. Canalele sunt moderate de către operatori, care veghează la buna desfașurare a discuțiilor. De exemplu, ei pot interzice accesul unui utilizator care are un limbaj neadecvat sau care face reclamă altui canal. În momentul in care un utilizator tastează un mesaj, acesta este văzut implicit de către toți utilizatorii conectați pe canalul respectiv. Utilizatorul poate decide însă să trimită un mesaj în particular doar unui alt utilizator.IRC poate servi și la transferul de fișiere între utilizatori, prin protocolul DCC (Direct Client-to-Client).

Canale

Metoda de comunicare intr-un grup de utilizatori pe un server este prin intermediul unui canal.

Canalele de pe un anumit server pot fi afisate cu ajutorul comenzii /list, care afiseaza toate canalele de pe reteaua respectiva. Utilizatorii pot folosii comanda /join pentru a se alatura unui canal IRC, comanda fiind valabila pentru toti clientii care se pot conecta la un server IRC. Comanda in sine este /join #numecanal. Toate canalele de pe retea vor avea in fata numelui semnul "#", dar pot exista canale ce sunt locale pe un singur server din retea acestea avand in fata numelui '&' din motive de securitate (insa folosite foarte rar).

Moduri

Utilizatorii si canalele IRC pot avea moduri care sunt reprezentate prin litere case-sensitive si sunt setate cu ajutorul comenzii MODE.

Modurile utilizatorilor dar si modurile canalelor sunt separate si pot utiliza aceeasi litera pentru un mod dar care are functii diferite pentru fiecare (ex. 'i' poate inseamna invizibil pentru utilizator, iar 'i' pentru canal poate inseamna ca pe acel canal se poate intra numai cu invitatie de la alt utilizator). Deobicei, modurile pot fi activate(+) si dezactivate(-), acestea folosid un nume de utilizator sau nume de canal. IRC-ul a aparut prin anul 1988 si a fost conceput cu scopul de a înlocui un alt sistem mai primitiv de comunicare prin mesaje scrise, denumit “talk”, ce se mai poate gasi si prezent pe computerele ce ruleaza sisteme de operare tip Unix.

Existenta IRC-ului depinde de existenta unor retele dedicate si voluntariatul unor entuziasti; retelele sunt înfiintate si întretinute pe baza de voluntariat, accesul la IRC fiind liber, neexistând nici un fel de interes comercial, asa cum este cazul altor servicii similare Serviciul este, înca, foarte popular chiar daca dezvoltarea World Wide Web-ului si a altor tehnologii mai sofisticate ameninta sa-l puna în umbra. Principiul functionarii acestui serviciu îl reprezinta canalul de comunicatie. La un moment dat, în retea pot fi deschise sute sau mii de canale, fiecare canal continând o conversatie activa între mai multi utilizatori. Membrii grupului folosesc canalul pentru a-si trimite mesajele.

Fiecare participant activ la canal primeste o copie a fiecarui mesaj trimis pe canal. Atunci când se conecteaza la acest serviciu, un utilizator trebuie sa comunice numele canalului la care se conecteaza. Daca acest canal exista, utilizatorul va fi conectat (join) la canalul respectiv si va putea participa la discutii, iar daca nu exista, canalul va fi creat.

serviciiirc1

Serviciul IRC poate suporta un numar nelimitat de canale.

Canalul poate avea orice nume dar, în general, este bine ca numele sa sugereze natura conversatiei purtate pe canal. Canalele de conversatie au în comun faptul ca numele lor începe cu caracterul #. Astfel canalul pentru România are numele #romania, cel pentru Austria, Austria, etc. Canalul deschis este partajat prin intermediul mai multor servere IRC, astfel încât participantii la canal nu trebuie sa fie conectati la acelasi server. Orice utilizator poate sa-si faca un canal propriu. El trebuie sa îndeplineasca anumite conditii si sa completeze un formular tip care, de obicei, se afla pe pagina Web a retelei de servere pe care doreste sa-si creeze canalul

Clienti Pentru a putea accesa serviciul IRC utilizatorii au nevoie de un program numit IRC client. Cel mai popular program de acest fel este programul mIRC. Se numesc programe client deoarece acestea se conecteaza la un server IRC care deserveste o retea. Retelele IRC au primit nume, astfel exista reteaua UnderNet (foarte populara printre români), DalNet, EFNet, etc. Dintre cele mai populare programe de IRC se pot aminti mIRC (în diferite versiuni), kvIRC (inclus în pachetul Red Hat Linux, începând cu versiunea 6.0). mIRC este unul dintre cele mai populare programe IRC la ora actuala în sistemul de operare Windows si se poate gasi la adresa de Internet http://www.mirc.com. El este de tip shareware, adica se poate folosi 30 zile pentru evaluare, dupa care trebuie cumparat. O alternativa foarte buna la mIRC este Bersirc (http://bersirc.free2code.net/), soft gratuit al carui autor a abandonat, însa, în anul 2002 dezvoltarea programului.

În anul 2004 softul a fost preluat de un grup de programatori care doresc sa continue dezvoltarea lui si în plus doresc sa faca public codul sursa al programului în momentul în care va fi gata noua versiune. În data de 25.03.2005 era disponibila versiunea 2.2.11 precum si codul sursa. Orice utilizator care a învatat sa foloseasca mIRC va putea utiliza si Bersirc fara un efort prea mare de acomodare.

Alte programe gratuite care pot fi folosite sunt Visual IRC, HydraIRC si Orion. Folosirea IRC cere ca fiecare persoana sa se autentifice cu un nickname (porecla). Acest nickname se completeaza la pornirea programului mIRC si nu este obligatoriu sa fie acelasi de fiecare data.

Pastrarea constanta a unui nickname este recomandata pentru a putea fi gasit de catre prieteni. Utilizatorul care a creat initial canalul este identificat sub numele de operatorul canalului (channel operator sau op) si are unele privilegii în ceea ce priveste modul de folosire a canalului: el poate stabili ce persoane au dreptul de a folosi canalul si poate atribui acestor persoane drepturi de acces la canal. De exemplu, poate limita numarul de utilizatori ai canalului(membrii canalului), poate limita numarul de conectari la canal, poate stabili folosirea parolei pentru accesul la canal, poate înlatura de pe canal persoanele nedorite, etc. Când se conecteaza la serviciul IRC, clientul intra pe canalul vid (null chanel). Acest canal nu poate fi folosit pentru comunicare. El este de fapt un punct de pornire prin intermediul caruia se poate conecta la un canal de comunicare existent sau se poate crea un canal nou.

serviciiirc2

Bibliografie:

http://ro.wikipedia.org/wiki/IRC

http://facultate.regielive.ro/cursuri/calculatoare/serviciul-irc-internet-relay-chat-42615.html

 http://www.scrigroup.com/calculatoare/Serviciul-IRC-INTERNET-Relay-C12934.php      

http://www.meditatie.3x.ro/cursuri/circ/circ.htm