Semnatura digitala

1.Ce reprezinta semnatura digitala?

       Semnatura digitala reprezinta o metoda sigura de a dovedi autenticitatea unei persoane ce va trimite un document oarecare sau mesaj e-mail, cu avantajul ca ofera posibilitatea de a insera un cod special (amprenta digitala) în momentul semnarii, ce poate indica daca mesajul a ajuns intact la destinatie sau daca a fost schimbat pe parcursul livrarii. “Semnătură elecronică” este un termen general ce reprezinta modalitatea de autentificare a unui document electronic. Se foloseşte generic termenul de „semnătură electronică” pentru a conferi neutralitate şi pentru a nu limita prevederile la tehnologia criptografia actuala.

semnaturadigitala1

 

2. La ce se uitilizeaza semnatura digitala?

     Semnatura digitala se foloseste pentru a cripta continutul documentului, folosind cheia criptografica a expeditorului. Aceasta face ca semnatura sa fie unica atât pentru documentul trimis sau mesajul email cât si pentru destinatarul cheii.

3.Cum se foloseste o semnatura digitala?

 Pasul I: Pentru a  semna  electronic documente, persoana interesata trebuie sa se prezinte cu cartea de identitate sau buletinul la un furnizor de servicii de certificare in domeniul semnaturii electronice. Furnizorul de servicii de certificare joaca rolul unui martor virtual care confirma identitatea unei persoane

. Pasul II: In urma platii unei sume stabilite de furnizor veti intra in posesia unui  dispozitiv securizat, necesar pentru a va putea semna electronic (exemplu: eToken sau smart card). Pentru a accesa aceste dispozitive tastati un cod PIN, pe care puteti sa il schimbati si care e cunoscut doar de dvs

 

. Pasul III: Conectati dispozitivul securizat fie la calculatorul furnizorului de servicii de certificare, fie la calculatorul dvs.  sau la orice alt calculator. Accesati site-ul furnizorului si completati formularul pentru obtinerea certificatului digital. Veti primi prin e-mail un cod de identificare care va permite eliberarea acestuia.

semnaturadigitala3

 

 Pasul IV: De asemenea, veti primi un certificat digital care atesta dreptul dvs de a va semna electronic si care contine: cheia dumneavoastra publica, datele dvs personale. Certificatul digital emis este semnat electronic de catre furnizorul de servicii de certificare, cu cheia lui privata.  Certificatul dvs. digital va fi disponibil pentru accesare pe site-ul furnizorului pentru care ati optat. Durata valabilitatii unui certificat digital  este de maximum 1 an de la data comunicarii catre client.

4. Certificatul digital

Reprezinta un fisier in care se gaseste cheia publica a serverului cu care se doreste comunicarea si care prezinta certificatul precum si alte informatii despre acesta (nume, FQND - fully qualified domain name, data expirarii certificatului, serial number, etc).

semnaturadigitala4

5. Care sunt cerinţele minime de sistem pentru utilizarea unei semnături digitale?

Certificatul digital poate fi utilizat pe orice calculator care are instalat:

- unul dintre sistemele de operare:

· Windows98E;

· WindowsMe;

· Windows2000/XP;

· Windows2003;

- o aplicaţie client de e-mail:

· Microsoft Outlook (incepand cu versiunea 2000);

· Outlook Express Netscape (începând cu versiunea 4.67);

· Lotus Notes (începând cu_versiunea_6.5)

- browser web:

· Internet Explorer (începând cu versiunea 6.01);

· Netscape Communicator (începând cu versiunea 4.67).

5. Avantaje si dezavantaje

a.Avantaje

· comunicarea rapida cu clientii;

· asigurarea confidentialitatii datelor;

· siguranta si usurinta in utilizare;

· fluidizarea circuitului documentelor;

· o mai buna comunicare intre sucursale, filiale si centrala, prin transmiterea documentelor semnate in format electronic.

b.Dezavantaje

· Standardul de arhivare. Atunci când un document semnat digital este echivalent cu un document semnat cu cerneală pe hârtie, există o cerinţă standard pentru arhivare care să asigure că este la fel de accesibil pentru inspecţie ca şi în cazul oricărui document juridic pe hârtie;

 

6.Bibliografie

http://www.competentedigitale.ro/internet/internet_semnatura_digitala.html

http://stst.elia.pub.ro/RIC/Teme_RIC_2008_9/BogdanCismariu/Semnatura%20Digitala.pdf

http://facultate.regielive.ro/referate/electronica/semnatura-digitala-3212.html