Adrese de internet

 

 

Exista calculatoare care sunt legate permanent la Internet, calculatoare ce apartin unor institutii, firme, universitati etc., care pun la dispozitia "user"-ilor (clientilor) o mare cantitate si diversitate de informatie. Acest calculator la care se pot conecta alte calculatoare prin Internet poarta denumirea de calculator "host" (gazda).

            Cu câteva milioane de calculatoare host si câteva sute de milioane de user 23523b18x i, gestionarea optima a informatiilor în Internet nu ar mai fi posibila daca nu ar exista un sistem de identificare al calculatoarelor si utilizatorilor individuali. Tocmai din acest motiv a fost necesar ca fiecarui calculator conectat la Internet sa i se aloce o adresa.

            Rolul acestei adrese este similar cu cea a adresei unei locuinte, ea ajutând ca posta electronica (e-mail) si informatiile sa nu se piarda în paienjenisul interconexiunilor si sa ajunga de la un utilizator la altul.

            Pentru a se putea repartiza adresele calculatoarelor conectate la Internet, se utilizeaza o metoda cunoscuta sub numele DNS[1] (Domain Naming System - sistemul de numire al domeniilor introdus în anul 1984).

            Adresele Internet pot fi reprezentate atât cu ajutorul unui sir de numere (adrese numerice) cât si cu ajutorul unui sir de litere (adrese literale). Adresele literale au aceeasi semnificatie cu cele numerice, primele fiind mai frecvent folosite deoarece sunt mult mai usor de retinut.

Folosind o comparatie, aceste adrese numerice sau literale sunt similare cu numele si prenumele unui individ si codul sau numeric personal din cartea de identitate. Ex: Mihai Georgescu are un cod numeric personal 1700107200011 dupa care poate fi identificat, dar tot asa dupa codul numeric personal 1700107200011, vom sti ca persoana cautata este Mihai Georgescu  (este posibil sa existe doua sau mai multe persoane cu numele Mihai Georgescu, dar nu este posibil ca acestea sa detina acelasi cod numeric personal).

Adresele numerice se mai numesc si adrese IP (Internet Protocol-Protocol Internet) deoarece cu ajutorul lor calculatoarele se identifica si se interconecteaza. Acestea sunt utilizate mai frecvent de catre calculatoare  si mai putin de catre utilizatori, deoarece fiind sub forma unui sir de numere, sunt mai greu de memorat.

Adresa IP, este adresa de identificare a unui calculator sau a unui device[2], într-o retea TCP/IP. Retelele TCP/IP sunt acele retele care folosesc protocolul TCP/IP pentru rutarea (directionarea) unui mesaj.

Adresa IP este o adresa numerica unica, de 32 de bits (4 bytes)[3], scrisa ca patru numere, fiecarui numar corespunzându-i un byte din adresa completa, numere despartite între ele printr-un punct pentru o mai usoara memorare. Aceste numere pot avea valori cuprinse între 0 si 255.

Aceasta adresa este atribuita unui sistem host (sistem "gazda"), atunci când are loc conectarea calculatorului la Internet. De exemplu, grupul de patru numere 193.231.20.1, poate fi o adresa IP.

Scrierea unei adrese IP are forma N.N.N.N, în care N este un numar a carui valori poate fi cuprins între 0 si 255.

            Retinerea acestor numere nu este usoara si de aceea au fost create adresele literale. Pentru adresa numerica de mai sus echivalentul adresei literale poate fi: bacauexpress.ro

Despre paginile web

 

adresa unei pagini web (URL) Un URL ( Uniform Resource Locator) indica locul unde se afla pagina web pe internet URL foloseşte ca separator / (slash). URL poate conţine şi spaţii. URL trebuie introdus exact, fără nici un caracter eronat pentru a putea localiza pagina. Prima parte a unui URL este (înaintea celor două //) ne arata tipul de resură sau metoda de acces la acea adresă. De exemplu: http - un document hypertext gopher - un document gopher ftp - un fişier disponibil pentru descarcare sau un director Partea a doua este de obicei adresa calculatorului unde datele sau serviciile sunt pastrate. In continuare sunt nume de fisiere, text de cautare, porturi de acces

Cum se realizeaza o pagina web

Pe cat de complicat suna pe atat de usor poate fi  definita pagina web si in acelasi timp inteleasa de marea majoritate a persoanelor interesate  Ei,  bine cea mai complexa  pagina web este cea care are extensia Html si ca sa fiu mai bine inteleasa  acest cuvant provine din limba engleza si inseamna  Hyper Text Makup Language. Paginile HTML sunt formate din etichete sau tag-uri si au extensia .html sau .htm. In marea lor majoritate aceste etichete sunt pereche, una de deschidere si alta de inchidere .

          Aceste  tipuri de pagini se pot crea cu ajutorul programelor specializate, cum ar fi : (Macromedia Dreamwaver, etc) dar si cu ajutorul oricarui editor de text ( Microsoft Word, Notepad, Wordpad….etc).    

 

 

 

 

 

                             
                        
    surse de documentare

http://it-science.lufo.ro/en/activiti/itac-i-programare/74-cum-se-realizeaz-o-pagin-web

http://www.scritube.com/stiinta/informatica/Ce-este-o-adresa-Internet95231813.php