Newsgroup

   Newsgroup(Usenet/mesaje postale(grupuri de stiri)) reprezinta largi sisteme de comunicare prin care personae cu diverse preocupari si pasiuni schimba informatii,discuta pe baza unor teme de interes general sau particular ori pun diferite intrebari. La inceputul anilor 90,Intrenetul s-a extins foarte rapid,pe masura ce tot mai multi oameni de afaceri,si nu numai ei,au inceput sa descopere avantajele transmiterii postei,stirilor,informatiilor precum si a unor date din domeniul informaticii si computerelor,oriunde in lume,aproape instantaneu.

    Usenet este o modalitate de a face schimb de stiri cu alte personae din intreaga lume.Spre deosebire de e-mail,care este secret,Usenet este un serviciu public. Cea mai buna asemanare ar fi cea cu un panou de mica publicitate,ca acelea intalnite in marile magazine,pe care oamenii lasa anunturi cand vor sa-si gaseasca un coleg de camera sau sa doneze un pui de pisica. Usenet este impartit in peste 10.000 de tematici cunoscute ca “newsgroup”.Acestea au denumiri specifice,astfel incat,ele sa poata fi usor sortate de catre un computer.

   Exista 8 domenii principale care includ:alt,bio,biz,comp,rec si sci,dar exista si altele adaugate in functie de regiuni sau servicii speciale.Acestea din urma,pot include newsgroup-uri specifice Marii Britanii sau in functie de servicii.Celelalet parti ale numelui unui newsgroup nu sunt determinate de reguli stricte.Multa lume crede ca Usenet si Internet inseamna acelasi lucru,dar de fapt nu este asa.Internetul este doar unul dintre modurile in care Usenet este trimis in jurul lumii.Alte metode includ transferul direct de pe un computer pe altul prin reteaua telefonica.  

   Oricine este conectat la Internet,poate citi newsgroup-urile,Usenet sau mesaje postale.Dar este foarte neplacut daca mesajele sunt plasate in newsgroup-uri gresite sau daca mesajele repeta informatii deja cunoscute de cei care citesc frecvent acel newsgroup.Cel mai bun mod de a observa regulile unui newsgroup,cunoscut ca”Netiquette”,este de a citi fisierul cu informatii ale newsgroup-ului,numit “FAQ”(Frequently Asked Questions).

   Exista trei moduri de a obtine aceste fisiere.Unul dintre ele este de a citi un newsgroup cateva saptamani.Al doile mod de a obtine fisierele FAQ:este valabil pentru cei cu tipul de conectare care le permite folosirea FTP,pentru ca cele mai multe fisiere FAQ sunt gazduite in site-ul ftp rtfm.mit.edu.A treia posibilitate este obtinerea fisierelor FAQ disponibile pe site-urile de pe World-Wide Web. Exista si a patra cale, mai putin obisnuita intra in newsgroup si spune ceva lipsit de sens.

www.referat.ro

www.primulpas.ro