CONFIGURAREA SISTEMULUI DE OPERARE PENTRU STABILIREA LEGATURI CU UN PROVIDER

Este în general automată. În funcţie de ISP conectarea este diferita.

Conectarea prin cablu telefonic prin Dial-Up necesita conectare manuală. În prezent toţi ISP asigura kituri de instalare automată.

Provider Internet Service Provider (ISP) = firmă sau organizaţie care iti oferă accesul la Internet Conectarea la Internet. Pentru a vă conecta la Internet, aveţi nevoie de un modem sau de o conexiune de reţea şi de un furnizor de servicii de Internet (Internet Service Provider - ISP). Furnizorul de servicii de Internet oferă una sau mai multe opţiuni de conectare la Internet cum ar fi:

CONEXIUNE DSL-  asigură acces de mare viteză la Internet cu ajutorul unei linii telefonice sau al unui serviciu de telefonie mobilă existent. O conexiune DSL permite accesul la Internet şi utilizarea telefonului pe aceeaşi linie simultan.

Conexiune prin modem de cablu- ofera acces de mare viteză la Internet prin intermediul liniei locale de cablu TV.

Conexiune prin modem de satelit- care asigură acces de mare viteză la Internet prin intermediul unui sistem de televiziune prin satelit.

Conexiune pe linie comutată- ce asigură acces la Internet prin intermediul unei linii telefonice. Conexiunile pe linie comutată sunt considerabil mai lente decât conexiunile DSL, prin cablu şi prin modem de satelit. Tehnologia pentru reţele de arie largă wireless (Wireless Wide Area Network - WWAN) sau pentru reţele mobile de bandă largă asigură o conexiune de bandă largă la Internet prin intermediul tehnologiei celulare.

Conexiunile la reţele locale wireless (Wireless Local Area Network - WLAN) utilizează comunicarea prin unde radio de înaltă frecvenţă. În general, un ruter pentru reţea wireless este conectat la cablul pentru reţeaua de bandă largă sau la modemul DSL care transmite semnalul Internet la calculator.

• Pentru o conexiune pe linie comutată, înainte de a configura conexiunea la Internet, conectaţi cablul liniei telefonice la modemul din calculator şi la priza telefonică de perete.

Dacă utilizaţi o conexiune DSL, prin cablu sau prin modem de satelit, luaţi legătura cu furnizorul de servicii de Internet sau de servicii de telefonie mobilă pentru instrucţiuni de configurare.

• Configurarea conexiunii la Internet Pentru a configura o conexiune la Internet cu ajutorul unei pictograme de comandă rapidă existente pe desktop, asigurată de furnizorul de servicii de Internet:

- SALVAŢI şi închideţi toate fişierele şi programele deschise.

- Faceţi dublu click pe pictograma serviciului de Internet de pe desktop-ul Microsoft® Windows®.

-. Urmaţi instrucţiunile de pe ecran pentru a finaliza configurarea. Dacă nu aveţi pe desktop o pictogramă pentru serviciul de Internet sau dacă doriţi să start configuraţi o conexiune la Internet oferită de un alt furnizor: Salvaţi şi închideţi toate fişierele şi programele deschise.

a. Faceţi click pe start , apoi pe  Panou de control.

b. În meniul Network and Internet (Reţea şi Internet), faceţi click pe Connect to the Internet (Conectare la Internet). Va fi afişată fereastra Connect to the Internet (Conectare la Internet).

c. Faceţi click fie pe Broadband (PPPoE) (Conexiune de bandă largă [PPPoE]), fie pe Wireless (Conexiune wireless), fie pe Dial-up (Conexiune pe linie comutată), în funcţie de tipul conexiunii dorite:

• Selectaţi Broadband (Conexiune de bandă largă) dacă veţi utiliza un modem DSL, un modem de cablu TV sau un modem de satelit.

• Selectaţi Wireless (Conexiune wireless) dacă veţi utiliza o conexiune wireless prin intermediul unui card WLAN. • Selectaţi Dial-up (Conexiune pe linie comutată) dacă veţi utiliza un modem de linie comutată sau ISDN.

NOTĂ: Dacă nu ştiţi ce tip de conexiune să selectaţi, faceţi click pe Help me choose (Ajutor selectare) sau luaţi legătura cu furnizorul de servicii de Internet. Urmaţi instrucţiunile de pe ecran şi utilizaţi informaţiile de configurare oferite de furnizorul de servicii de Internet pentru a finalizarea configurari

 Sursa: internet-

http://www.competentedigitale.ro/internet/internet_configurarea.html