Operaţii bancare on-line

 Operaţiunile bancare prin internet au apărut după anul 1990. Internetul bancar măreşte foarte mult gradul de libertate al celor care fac plăţi sau transferă fonduri, nefiind obligaţi să se deplaseze la bancă. Mai mult internetul bancar poate fi accesat de la orice calculator care are conexiuni la internet, deci emitentul instrucţiunii de plată poate să nici nu posede un calculator la domiciliu. Operatii bancare on-line Ca urmare a gamei diferite de operaţiuni prin internet şi a riscului pe care acestea îl implică, se pot stabili trei tipuri de internet bancar:

informational- acesta este primul nivel prin care băncile prezintă oferta de produse şi servicii stocată pe un server;

comunicativ- operaţiile se referă la poşta electronică, informaţii despre cont, formulare pentru obţinerea de împrumuturi, schimbarea numelui sau a adresei clientului;

tranzactional- efectuarea de operaţii bancare specifice tranzacţiilor; Introducerea noilor tehnologii a schimbat relaţia dintre bănci şi clienţii lor şi a permis dezvoltarea mai rapidă a noilor produse şi servicii. Cu toate acestea, utilizatorii on-line banking trebuie sa ia în considerare învăţăturile şi avertismentele.

Operatii bancare care se pot efectua prin internetul bancar sunt următoarele: - depozite la termen - plăţi din cont (ordine de plată); - plăţi prin carduri; - transferuri de fonduri; - schimburi valutare; - vizualizarea conturilor; - acces la informaţii financiar-bancare. Practic, toate operatiile care pot fi efectuate intr-o sucursala sunt oferite virtual, prin telefon sau prin intermediul Internetului.

Acestea include cel mai adesea urmatoarele operatii:

-Deschiderea si inchiderea unui cont bancar;

-Operatii asupra contului bancar: retragerea unei sume de bani, efectuarea de plati, efectuarea de transferuri, etc.

-Cererea de informatii si/ sau formalizarea operatiilor financiare si a platilor care au legatura cu acestea;

-Cererea de informatii si/ sau formalizarea operatiilor de investitie pana la maturitatea acestora si/ sau rambursarea anticipate;

-Administrarea activitatilor financiare si de investitie;

-Cererea unui card de credit/ debit (sau retragerea unei sume de bani de pe acesta)

-Cererea de informatii/ contractarea tuturor tipurilor de asigurari;

-Administrarea altor operatii bancare: cum ar fi cererea de valuta straina, carnet de cecuri, schimbarea informatiei de contact, schimbarea parolei, etc.

-Institutiile financiare afiliaza si alte servicii, astfel incat prin intermediul paginii lor web este posibila efectuarea de alte operatii comerciale sau electronice, cum ar fi cumpararea de bilete pentru spectacole, reincarcarea cartelei de telefon mobil, etc. Operatiuni cu carduri virtuale Plăţile pentru procurarea de bunuri prin internet se fac de regulă prin folosirea cardului virtual . Acesta este un card special pentru operaţiuni pe internet, similar cu cardul de credit, care se alimentează dintr-un card de debit sau direct din contul curent.

1 - Cumpărătorul obţine de la banca lui un card virtual încărcat cu o anumită sumă de bani.

2 - Cumpărătorul (posesorul de card virtual) accesează site-ul magazinului virtual, care acceptă plata prin card şi apoi alege produsul.

3 - Cumpărătorul dă comanda şi completează informaţiile privitoare la card.

4 - Comerciantul transmite băncii informaţiile privitoare la card şi tranzacţie.

5 - Banca la care este arondat comerciantul autentifică mesajul şi transmite informaţiile prin sistemul VISA băncii emitente a cardului.

6 - Banca emitentă validează mesajul şi îl retransmite prin sistemul VISA băncii beneficiarului (comerciantului).

7 - Comerciantul primeşte mesajul de autorizare şi poate elibera marfa.

8 - Transmiterea fişierului cu tranzacţiile.

9 - Transferul fondurilor.

Operatiunile directe de cont fara card se pot efectua pentru plăţi de bunuri şi servicii către comercianţi/instituţii publice/persoane particulare, constituirea de depozite bancare, transferuri de fonduri între conturi şi schimburi valutare, bineînţeles pe baza unui cont deschis la bancă şi a convenţiei de utilizare a contului în regim on-line. Pentru efectuarea acestor operaţiuni se accesează site-ul băncii, se formează codul (token) de acces, se introduce parola şi se transmit instrucţiunile de plată, conform meniului afişat pentru fiecare fel de produs/serviciu.

Surse: Operatii bancare on-line

Competente digitale

Operatii bancare: Initiere in domeniul financiar

Dolceta.eu