Provider


                         Provider= furnizor

            Furnizorii de servicii Internet sunt firme sau organizații care oferă conexiune și acces la INTERNET și servicii. Deseori ei sunt numiți "ISP", inițialele denumirii din limba engleza INTERNET SERVICE PROVIDER. Accesul fizic la internet se poate face prin:

              -linie de telefon comutata(dial-up);

              -acces prin linie inchiriata;

              -linie de telefon ISDN;

              -sistem de telefonie mobile GSM;

              -cablu, radio,satelit, etc.

           In general, un ISP facturează un abonament lunar, iar consumatorul poate utiliza Internetul în mod nelimitat ca volum de date, dar cu diverse viteze de transmisie. Planurile „rapide“ pentru companii sau utilizatori „grei“ impun uneori o limită la volumul de date transferat. Viteza și disponibilitatea conexiunii Internet împarte serviciile pentru utilizatorii finali în două categorii:

              1. pe linie comutată

              2. de bandă largă (= de mare viteză )

Conexiunile pe linie comutată (dial-up) necesită o linie telefonică, și de obicei implică plata separată a impulsurilor telefonice la operatorul de telefonie.

Conexiunile de bandă largă pot fi: ISDN, Radio, Cablu, DSL, Internet prin Satelit sau direct Ethernet. Legătura de bandă largă e mai rapidă și este disponibilă permanent, dar în acelasi timp este și mai scumpă.

          Legăturile între diverșii ISP sunt făcute de obicei printr-o rețea de tip „backbone“, capabilă să transmită un volum imens de informații, folosind deseori fibra optica. 

  Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor din Romania (ANISP)

          Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor din Romania este o organizatie apolinica, profesionala constituita din persoane fizice si juridice fiind inregistrata pe 31.01.2001. Organizatia are un numar de 38 de membri cu drepturi depline si 3 membri asociati.