CALCULATORUL(PC-ul)

Un calculator numit si sistem de calcul,computer sau ordinator,este o masina de prelucrat date si informatii comform unei liste de instructiuni numita program.Calculatoarele se construiesc in marea majoritate din component electronice si de aceea cuvantul calculator inseamna de obicei un calculator electronic.Calculatoarele care sunt programabile liber si pot cel putin in principiu prelucra orice fel de date sau informatii se numesc universale(engleza:general purpose,pentru scopuri generale).Calculatoarele actuale nu sunt doar masini de prelucrat informatii ,ci si dispozitive care faciliteaza comunicatia intre doi sau mai multi utilizatori(de exemplu sub forma de numere,text,imagini,sunet,video sau chiar toate deodata:multimedia.

Stiinta prelucrarii informatiilor cu ajutorul calculatoarelor se numeste informatica.Tehnologia necesara pentru folosirea lor poarta numele de Tehnologia Informatiei prescurtat TI sau IT. În principiu, orice calculator care detine un anumit set minimum de functii (altfel spus, care poate emula o masina Turing) poate îndeplini functiile oricărui alt asemenea calculator, indiferent că este vorba de un PDA sau de un supercalculator.

Cel mai vechi mecanism cunoscut care se pare ca putea functiona ca o masina de calculat se considera a fi mecanismul din Antikythira datand din anul 87 î.e.n.si folosit aparent pentru calcularea miscarilor planetelor. Tehnologia care a stat la baza acestui mecanism nu este cunoscuta. O data cu revigorarea matematicii si a stiintelor în timpul Renasterii europene au aparut o succesiune de dispozitive mecanice de calculat, bazate pe principiul ceasornicului, de exemplu masina inventata de Blaise Pascal. Tehnica de stocare și citire a datelor pe cartele perforate a aparut în secolul al XIX-lea.

UTILIZARE 

Primele calculatoare electronice digitale, fiind foarte mari si scumpe, erau folosite la calcule stiiintifice complicate, de multe ori pentru scopuri militare. ENIAC-ul a fost proiectat pentru calculul tirurilor de artilerie, dar a fost folosit și la calculul densitatilor transversale de neutroni, în proiectarea bombei cu hidrogen. Calculatoarele au putut fi folosite pentru comanda mecanismelor (dispozitivelor electromecanice) din momentul în care au devenit suficient de mici si de ieftine pentru acest scop.

Calculatorul are in prezent un rol esential in munca de birou:

-intocmirea corespondentei;

-contabilitatea;

-calculul costurilor.

INSTRUCTIUNI 

Instructiunile calculatorului se împart în patru mari categorii:

1. Mutare de date dintr-o locatie în alta (instructiuni de transfer);

2. Executare de operatii aritmetice si logice asupra datelor (instructiuni aritmetice,instructiuni logice);

3. Testare a unor conditii, de exemplu „contine celula de memorie nr. 999 un 0?” (instructiuni de testare sau de conditie);

4. Modificare a secventei (sirului) de operatii(instructiuni de comandă propriu-zise).

Calculatorul prezinta urmatoarele componente:

unitate centrala;cablu de alimentare a unitatii central;tastatura; mouse;monitor cu cablu de conectare;cablu de alimentare pentru monitor; CD-uri sau floppy disk-uri cu driver.

SURSE

1.Calculatorul-Wikipedia

2.www.scritube.com-manual de utilizare