CHAT-UL

          Chat-ul este una din cele mai practice si directe utilizari ale comunicarii pe internet. Forma de elaborare si raspandire este diversa: ca software independent de chat online implementat pe diverse site-uri, integrat direct in software-ul de site (ex: dating intalniri) sau inglobat in sisteme de operare(ex: programele Netmeeting si Chat incluse in Microsoft Windows) sau mai exista sisteme dedicate cu circuit limitat fabricate la comanada ( sisteme de operatii bancare, militare etc.) Comunicarea online este limitata, canonizata, usor standardizata prin prescurtari si substitute grafice. Instant messege nu lasa loc de preambul-introducere-text-principal-postfata-note, este rapid si concis.                                                                    

As putea spune ca Chat-ul este un solicitant de munca emotional falsa sau o parade emotional. Intre feeling, traire si exprimare scrisa si/sau grafica a acestora intervine un decalaj temporal. Procesul comunicarii pe chat face apel la prefabricate realiste ale ideilor abstracte, recte, emoticoanele.      

CE ESTE I.R.C-UL?

IRC-UL (Internet Relay Chat) este unul din cele mai utilizate resurse din Internet, le depaseste cu mult pe toate (e-mail, web). O faima international a castigat-o IRC-ul in timpul razboiului din Golf in 1991, cand prin intermediul Internet-ului s-au trimis rapoarte live din Irak. Pentru a putea fi folosit Irc-ul e nevoie de un program pentru conectare la un server pe IRC si se poate comunica foarte usor cu lumea intreaga. Pe IRC pot participa mai multi oamani la o discutie intr-un singur canal, nu exista limite in acest domrniu. Singura limita e viteza de tastare. Se poate discuta si in particular si este foarte raspandit, de asemenea poate scuti si factura de telefon , pentru a purta conferinte, ne mai vorbind de faptul de a gasi prieteni noi si capatarea unei cunostinte mai bune la o limba straina sau exersarea acestuia.

Prima forma de chat a fost atribuita celor de la MIT’s Project Athena, institutie patronata de IBM care a lansat in anul 1978 programul Zephyr Notification Service, un serviciu prin care distribuitorii unor anumite servicii trimiteau mesaje electronice clientilor lor.

CHAT-ul ne ajuta cand:

-avem un program strict si nu putem pleca de la locul de unde suntem;

-avem prieteni care sunt departe si aceasta este singura forma de comunicare in afara de telefon;

-am plecat din orasul in care am stat si ne-am facut multi prieteni si mai schimbam din cand in cand informatii despre ce se mai intampla cu noi;

-interactionam cu oameni pe care nu ii cunoastem, dar cu care avem interese comune.

Folosim acest mijloc de comunicare in primul rand pentru schimburi de informatii, si abia apoi pentru a reletiona cu cineva.

Exemple de chat: facebook, skype, messenger, tagged, mail, viber, web chat, flash chat,whatsapp, etc.

http://www.calificativ.ro/referate/referat-Chat_ul-rid840.html http://www.centruldepresa.ro/comunicatedepresa/entertainment/istoria-chat-ului-si-a-serviciilor-de-mesagerie-instanta