Referat:Browsere

De Cocianga Adela si Varga Mariana

Un browser sau un navigator (numit și browser Internet, browser web, navigator web sau explorator web; „browser”) este o aplicație software (program) ce permite utilizatorilor să afișeze text, grafică, video, muzică și alte informații situate pe o pagină din World Wibe Web, dar și să comunice cu furnizorul de informații și chiar și ei între ei. Unele dintre cele mai cunoscute aplicatii browser sunt:Microsoft Internet Explorer,Mozilla Firefox, Apple Safari,Google Chrome,Mozilla Camino,Opera Software – Opera,Nintendo DS si Flock.

ISTORIA BROWSERELOR Istoria browserelor web începe în 1991, când o varietate de tehnologii i-au permis lui Tim Bernes-Lim să pună fundația primului browser web. Conceptul de hyperlink fusese deja introdus de Ted Nelson și Douglas Engelbart cu mult înainte de Tim Berners-Lee și de CERN. Apariția primelor browsere grafice precum NSCA Mosaic au dus la o explozie a noii tehnologii. Marc Andreessen, leaderul echipei Mosaic de la NSCA, și-a format rapid propria companie numită Netscape care a adus pe piață browserul Netscape Navigator în anul 1994. Acesta a devenit în scurt timp cel mai popular browser din lume, ajungând să fie folosit pe web în proporție de peste 90 %. Reacția firmei Microsoft nu a întârziat, și a constat în browserul Internet Explorer în anul 1995, inițiind ceea ce azi se numește "primul război al browserelor". Prin includerea implicită a browserului în sistemul de operare Windows, Microsoft a ajuns să controleze în anul 2002 95 % din piața browserelor. În aprilie 2010, potrivit datelor Net Applicațion, Internet Explorer deținea încă 60 % din piață. Browserul Opera a apărut în 1996, și a atins o cotă de 2 % a pieței în aprilie 2010. Este un browser foarte popular în piața telefoanelor mobile, fiind preinstalat pe mai mult de 40 de milioane de telefoane mobile. Este de asemenea disponibil într-un număr de dispozitive inglobate (embedded), inclusiv consola de jocuri Nintendo Wii. În 1998 Netscape a lansat ceea ce avea să devină Fundatia Mozilla, într-un efort de a aduce pe piață un browser de tip open source. Browserul se va materializa în cele din urmă în browserul Firefox. În aprile 2010 Firefox avea o cotă de piață de 25 %. Apple Safari este browserul principal folosit în dispozitivele firmei Apple, și avea o piață de sub 5 % în aprilie 2010. Este un browser bazat pe WebKit. Cel mai nou participant pe piața browserelor este Google Chrome, cu o piață de 7 % în aprilie 2010. Acest browser este bazat tot pe pe WebKit.

MICROSOFT PREIA CONDUCEREA În 1996, Netscape Navigator avea 86 % dominație pe piața web browserelor. Alte 10 % erau deținute de Microsoft. Deoarece majoritatea oamenilor aveau ca sistem de operare Microsoft Windows, Microsoft a decis ca o dată ce este cumpărat sistemul de operare, acesta să vină deja echipat cu Internet Explorer, web browserul Microsoft. Netscape Navigator a început să scadă în popularitate, deoarece oamenii, cumpărând Windows, primeau și o versiune gratuită a lui Internet Explorer. astfel, după ce Netscape a decăzut extrem de mult, compania care l-a produs, adică Netscape Communications, au hotărât să ofere codul sursă. Astfel a luat naștere mult lăudatul Firefox, creat de Mozilla.

PROTOCOALE SI STANDARDE Browserele web funcționează pe baza anumitor protocoale, care îl leagă pe utilizator de paginile web stocate (definite) pe servere web specializate. Cele mai des folosite protocoale web sunt HTTP, HTTPS și FTP. Un browser este alcătuit dintr-un set de programe care permite afișarea și manevrarea informațiilor bazate pe text, imagini și sunet precum și rularea unor programe pe care siturile web și documentele le pot include (applet-uri, scripturi). Fiecare browser are o casetă de text unde utilizatorul poate introduce adresa documentului sau a sitului dorit, adresă care este unică pe lume (univocă), numită (Uniform Resource Locator sau URL). În cazul în care utilizatorul nu cunoaște adresa exactă , el poate introduce drept "cheie de căutare" o porțiune mică de text specific pe care documentul ar trebui să îl conțină. Browserul transmite acest text unor aplicații speciale din web numite motoare de cautare. Acestea caută în multitudinea de documente sau situri respectivul text, oferind apoi ca rezultat o listă de adrese care conțin textul căutat. Utilizatorului nu îi mai rămâne decât sa aleagă - eventual prin mai multe încercări - locația dorită. În realitate această listă de adrese poate fi uneori extrem de lungă, de ordinul sutelor de mii de linii sau chiar și mai lungă, caz în care este nevoie de o strategie de căutare mai exactă. În general, documentele și paginile web pe care le afișează browserele sunt, la dorința autorilor lor, interconectate prin tehnologia Hipertext, care permite saltul simplu de la un document sau sit la altul, printr-o simplă apăsare pe mouse.

ALEGEREA BROWSERULUI Toți avem nevoie de browsere de Internet care să fie rapide și sigure. Deși toate browserele permit accesul la Internet, nu toate sunt create la fel. Ele sunt proiectate diferit și din acest motiv, există o foarte mare diferență între ele. Există trei lucruri esențiale pe care trebuie să le iei în considerare atunci când îți alegi un browser de Internet: simplitatea, viteza și securitatea.

1.Simplitate – cele mai bune browsere de Internet sunt cele care se găsesc în echilibru perfect între opțiuni și ușurința de utilizare. Setul de opțiuni al unui browser este extrem de important, dar el devine lipsit de valoare dacă interfața browser-ului te împiedică să le folosești. Cu alte cuvinte, dacă nu te descurci cu butoanele. Browserele web ar trebui să se laude cu aspectul intuitiv care te ajută să navighezi pe Internet ușor și fără efort.

2.Viteză – browserul trebuie să se încarce repede și să fie compatibil cu toate sistemele de operare majore.

3.Securitate – în timp ce măsurile de securitate online au parcurs un drum lung de la începuturile Internetului, web-ul este încă plin atacuri la scară mică.

Din capitolul ”Securitate a browserului” fac parte: setările de confidențialitate, pop-up blocker, program antispyware pentru navigare în siguranță și păstrarea securității datelor și a parolelor. Vom enumera cele mai bune si indragite browsere de internet pe 2012.

1.  Mozilla Firefox este rapid is full-featured. Firefox include blocaj pentru pop-up-uri, multiple taburi de browsing, are integrat google search, polite de control simplificate, un browser care iti arata mai multe despre pagina dorita decat orice alt browser.

2.  Google Chrome este browserul care cimbina un design minimalist cu o tehnologie sofisticata pentru a face internetul mai rapid, mai sigur si mai usor. In Chrome folosesti o singura casuta pentru tot – scrii o adresa si primesti sugestii atat de la cautari cat si de la pagina dorita. Memorarea in iconite a site-urilor tale preferate te ajuta sa le accesezi mai usor ori de cate ori deschizi browserul.

3.  Internet Explorer are acceleratori care iti ofera acces instant la informatii precum harti, cautari web, traduceri, e-mail, bloguri si multe altele, o functionalitate rapida si protectie imbunatatia.

4.  Opera ofera multe functii care sa te ajunte atunci cand navighezi pe internet. Printre cele mai populare se numara: Opera Turbo – aceasta grabeste conexiunile lente. Opera Link – poate sincroniza memorarea paginilor cu alte computer si telefoane mobile. Opera Unite – te ajuta sa sheruiesti fisiere, poze si muzica din calculatorul tau.

5.  Safari are o interfata simpla si elegant. Printre functiile cele mai populare se numara: functioalitate rapida, elegant, memorari usoare, blocaje pop-up, SnapBack, RSS incorporat, ajustarea textelor, browsing anonym si siguranta.

ELEMENTE GENERALE DE INTERFATA SI UTILIZAREA ACESTORA

1. Bara de titlu conţine numele aplicaţiei.Dacă aţi accesat o pagină web, pa bara de titlu, lângă numele ferestrei va apărea şi numele paginii accesate.

2. Butoanele de minimizare, restaurare, închidere permit minimizarea, maximizarea, restaurarea sau închidere a aplicaţiei.

3. Bara de adrese cuprinde un câmp în care se poate tasta adresa unei pagini web.

4. Bara de meniuri conţine meniurile : Fişier, Editare, Vizualizare, Preferinţe, Instrumente, Ajutor.

5. Bara de instrumente permite accesarea cu uşurinţă a celor mai des folosite opţiuni ale browser-ului.

6. Butoanele : Înainte, Înapoi permit navigarea între paginile accesate anterior respectiv ulterior paginii curente.

7. Zona de lucru a ferestrei este spaţiul în care va fi afişată pagina Web accesată.

8. Bara de stare afişează progresul încărcării paginii.

9. Colţurile şi marginile ferestrei permit redimensionarea ferestrei cu ajutorul mouseului.

Statistica a fost facuta de catre compania TNW in Februarie 2013 despre utilizarea browserelor in lume.browsere

 

CONCLUZIE Browserul este un program care permite vizualizarea informaţiilor sub forma paginilor de web. Interfaţa grafică şi text a acestui program permite parcurgerea sau navigarea prin informaţiile de pe diverse servere web, descărcând temporar pe calculatorul utilizatorului.

SURSE BIBLIOGRAFICE:

• WWW.WIKIPEDIA.ORG

• WWW.DESCOPERA.INFO

• WWW.MONEY.RO

• WWW.IT.LUFO.RO