Proxy

In retelele de calculatoare,un server proxy este un server care actioneaza ca un intermediar pentru cererile de la clientii care cauta resurse de la alte servere. Un client se conecteaza la un server proxy,solicitand unele servicii,cum ar fi un fisier,conexiune,pagina web sau alte resurse disponibile de la un alt server si server proxy evalueaza cererea ca o modalitate de a simplifica si de a controla complexitatea sa.

Utilizarea serverului proxy:

-pentru a mentine masinile in spatele ei anonim;

-pentru a preveni descarcarea aceluiasi continut de mai multe ori;

-pentru a scana continutul extern;

-pentru a aplica politica de acces la serviciile din retea sau de continut,etc.

Tipuri de proxy:

Un server proxy poate rula chiar pe computerul local al utilizatorului,sau la diferite puncte intre computerul utilizatorului si servere destinatie de pe internet.

-un server proxy care face trecerea unor cereri si raspunsuri nemodificate este numit de obicei “poarta de acces”sau uneori “proxy tunel

-un “proxy inversa”este,de obicei, un proxy cu care se confrunta folosit ca un front-end pentru a controla si a proteja accesul la o retea privata.

Ce inseamna “proxy-uri deschise"?

Un proxy deschis este un server proxy expediere care este accesibil de catre toti utilizatorii de internet. Un proxy anonym deschisa permite utilizatorilor sa isi ascunda adresa lor IP in timpul navigarii web sau prin servicii de internet.          

Utilizarea serverului proxy:locuri de munca,scoli,colegii,etc.

Proxy vs NAT:

De cele mai multe ori”proxy”se refera la un strat-7,aplicatie pe modelul de referinta OSI. Cu toate acestea,un alt mod de proxy este prin strat-3 si este cunoscut sub numele de NETWORK ADDRESS TRANSLATION(NAT). Diferenta intre aceste 2 tehnologii este modul in care isi desfasoara activitatea,precum si modul de configurare a clientilor de a le folosi ca un proxy. Un proxy care este proiectat pentru a atenua problemele legate de link-uri specific sau degradari. PEP sunt de obicei utilizate pentru a imbunatatii performanta TCO,in prezenta unor Times dus-intors si conexiunile wireless,cu pierderi mari de pachete. Astazi cele mai multe proxy-uri sunt proxy-uri web,facilitatea accesului la continutul de pe World Wide Web. Proxy serverul poate si grabi accesul la informatii atunci cand retine informatii in cache. Mai exact un proxy permite accesul la internet al userilor conectati in LAN.

http://pctroubleshooting.ro/topic/11691-ce-este-un-proxy/ http://en.wikipedia.org/wiki/Proxy_server