Tipuri de comunicatii  

Comunicatiile au reprezentat ,din toate timpurile,o componenta esentiala ale vietii oamenilor, iar rolul lor in societatea contemporana devine din ce in ce mai important. Este de neconceput existenta si evolutia societatii moderne fara prezenta unor sisteme de comunicatii.

Perfectionarea tehnologiilor de comunicatii, rapiditatea si usurinta cu care se poate intra in legatura cu orice colt al lumii,au dus la intensificarea relatiilor comerciale si cresterea cantitatilor de marfa ce trebuie transportate.Aceasta a determinat marirea numarului de mijloace de transport si intensificarea traficului, impunand controlul si coordonarea transporturilor prin sisteme de comunicatii tot mai performante.Intre comunicare si comunicatii exista o distinctie clara.

Comunicarea:este modalitatea prin care se face cunoscuta o anumita informatie.Comunicarea interpersonala si cea in masa sunt principalele tipuri de comunicatii.

Comunicarea interpersonala:reprezinta transmiterea de informatii realizata in mod voit si direct intre oameni.

Comunicarea in masa:se realizeaza prin mass-media si reprezinta modalitatea de transmitere a informatiilor catre un numar foarte mare de oameni, cu ajutorul mijloacelor de comunicare in masa; cartea, ziarul, afisul,radioul, televiziunea,cinematograful si internetul.

Comunicarea se realizeaza prin urmatoarele forme de exprimare:

Comunicare verbala: la care informatiile se transmit prin cuvinte, pe cale orala sau scrisa

.Comunicarea orala se realizeaza prin sistemul de comunicare numit limbaj, care este alcatuit din sunete articulate si cuvinte rostite se oameni.

Comunicarea scrisa se realizeaza prin scris, iar principalele mijloace de comunicare ,in acest caz, sunt:cartile,ziarele,revistele.

Paraverbala : la care informatiile transmise oral, prin cuvinte pot fi insotite si de elemente paraverbale( intonatia,ritmul si intensitatea vocii, particularitatile de pronuntie)

Nonverbala :in care informatiile se transmit prin miscari, gesturi, mimica, imbracaminte, obiecte.

Comunicatiile:reprezinta sisteme tehnice prin care se realizeaza transmiterea , interpretarea sau prelucrarea datelor si informatiilor de catre oameni sau aparate.

                   Structura sistemelor de comunicatii

Sistemul de comunicatii: este format dintr-un ansamblu de retele individuale de comunicatii , conectate intre ele pentru a forma un tot unitar.

Structura unui sistem de comunicatii este un ansamblu de relatii de interdependenta( stabile si permanente) care leaga intre ele elementele sistemului: retelele de comunicatii. Retelele individuale de comunicatii activeaza in general pe teritotiul unui stat. De exemplu, o retea de telefonie mobila in Romania activeaza pe teritoriul nostru si are relatii de interdependenta cu alte retele de telefonie mobila( in Romania sau in alte tari). O retea de telefonie fixa este formata din totalitatea aparatelor de telefonie( telefonie fixa, faxuri, telefaxuri) a centralelor telefonice care primesc si transmit semnalele, precum si a cablurilor sau undelor radoi prin care se realizeaza comunicatia.

Sistemul de comunicatii activeaza in general la nivel mondial. Nevoia de comunicare si cerintele economice au impus, la nivel mondial, ca sistemele distincte de comunicatie sa fie interconectate si sa functioneze impreuna; un exemplu de remarcat este functionarea sistemului de telefonie fixa impreuna cu cel de telefonie mobila.

Surse :manualul de educatie tehnologica pentru clasa a VII a