Adresa IP si DNS

     IP (Internet Protocol) este un protocol care asigura un serviciu de transmitere a datelor, fara conexiune permanenta. Acesta identifica fiecare interfata logica a echipamentelor conectate printr-un numar numit “adresa IP”. Versiunea standard folosita in majoritatea cazurilor este IPv4. In IPv4, standardul curent pentru comunicarea in Internet, adresa IP este reprezentata pe 32 de biti (de exemplu 192.168.0.1). Alocarea adreselor IP nu este arbitrara; ea se face de catre organizatii insarcinate cu distribuirea de spatii de adrese. De exemplu, RIPE este responsabila cu gestiunea spatiului de adrese atribuit Europei.

    Internetul este in proces de evolutie catre versiunea urmatoare de IP, numita IPv6, care practic asteapta un utilizator major, care sa oblige folosirea acestei versiuni superioare si de catre altii. Ramurile Ministerului Apararii al SUA (DoD) au anuntat ca in decursul anilor 2009-2011 vor inceta relatiile cu furnizorii de servicii Internet care nu folosesc IPv6.

          • Adresa IP/IP Address ( Internet Protocol Address ) este un numar utilizat in exclusivitate de catre toate echipamentele ce tin de tehnologia informatiei (imprimante, routere, modemuri, calculatoare etc.) ce le permite sa se identifice si sa comunice intre ele intr-o retea de calculatoare.

    Exista un standard in comunicatii, denumit Protocol Internet (Internet Protocol/IP). In termini obisnuiti, este ca si adresa ta de acasa. In cazul in care comanzi ceva prin posta, respectivii trebuie sa stie adresa ta corecta (Adresa IP), orasul in care esti (Network-Reteaua de calculatoare) sau nu vei putea primi produsele comandate. Acelasi lucru este valabil pentru toate echipamentele din Internet. Fara o adresa specifica, informatiile nu pot fi receptionate.

    Adresele IP pot fi alocate permanent unui server Email/Business sau unei retele de resedinta sau pot fi alocate temporar de catre furnizorul tau de servicii Internet dintr-o “pusculita” de adrese disponibile pe principiul primul venit, primul servit (altfel spus, cand te conectezi la Internet, automat furnizorul tau iti va aloca o adresa IP astfel incat calculatorul tau sa poate comunica cu alte echipamente).

         • Adresa IP Dinamica ( Dynamic IP Address ) : Reprezinta o adresa IP ce nu este statica si se poate schimba oricand fiind destinata echipamentelor ce nu necesita conexiune permanenta la Internet/Retea. Aceasta adresa IP iti este alocata de catre furnizorul tau de acces la Internet (ISP) sau de catre un Server DHCP. Acest lucru este destinat unui numar mare de clienti ce nu necesita sa aiba aceeasi adresa IP mereu, din mai multe motive. Calculatorul tau va prelua automat o adresa IP cand se conecteaza la reteaua respectiva fara sa fie nevoie sa cunosti detaliile retelei respective privind configurarea. Aceasta adresa IP poate fi alocata oricui utilizeaza o conexiune dial-up, conexiuni Wireless si conexiuni de mare viteza (Hight Speed Internet ). Daca ai nevoie de un server email sau un server web, este recomandat sa ai o adresa IP statica.

         • Adresa IP statica ( Static IP Address ) : Este o adresa IP fixa ce nu se schimba niciodata fiind destinata echipamentelor ce necesita conexiuni permanente la Internet/Retea. Este in contrast cu o adresa IP dinamica ce se poate schimba oricand. Majoritatea furnizorilor de acces la Internet iti pot aloca o adresa IP statica sau un bloc de adrese statice pentru o taxa mica.

         • Versiunea IP 4 ( IP Version 4 ) : In prezent este utilizata de catre majoritatea echipamentelor legate in retele. Oricum, pe masura ce numarul calculatoarelor ce acceseaza Internetul creste, adresele IPv4 disponibile se imputineaza. IPv4 este limitat la 4.294.967.296 adrese.

         • Versiunea IP 5 ( IP Version 5 ) : Acesta este un protocol experimental bazat pe sisteme UNIX. Pentru a respecta conventiile UNIX ( UNIX este un sistem de operare a calculatoarelor ) toate versiunile numerotate diferit sunt considerate experimentale. IPv5 nu a fost niciodata destinat publicului larg.

         • Versiunea IP 6 ( IP Version 6 ) : Reprezinta inlocuirea batranului IPv4. Numarul estimat de adrese IP unice este 40.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456

   Nume Domenii/Sistem DNS ( Domain Names/Domain Name System ) : Acest sistem permite transformarea adreselor IP in cuvinte. Este mult mai usor sa-ti amintesti un cuvant decat o serie de numere. Acelasi lucru este valabil si pentru adresele email.

          De exemplu, este mult mai usor sa-ti amintesti o adresa web precum adresameaip.ro decat sa-ti amintesti 80.96.148.26 sau, in cazul adresei email, mai rapid iti amintesti Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. decat Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. .

   Un sistem de nume de domeniu ( abreviat DNS, in engleza Domain Name System ) este un sistem distribuit de pastrare si interogare a unor date arbitrare intr-o structura ierarhica. Cea mai cunoscuta aplicatie a DNS este gestionarea domeniilor in Internet.

   Caracteristicile sistemului de nume ( DNS ) sunt:

         • Foloseste o structura ierarhizata;

         • Deleaga autoritatea pentru nume;

         • Baza de date cu numele si adresele IP este distribuita.

   Fiecare implementare TCP/IP contine o rutina software ( name resolver ) specializata in interogarea serverului de nume ( DNS ) in vederea obtinerii translatarii nume/adresa IP sau invers.

   Exista doua tipuri de rezolutie de nume:

        • Rezolutie recursiva ( name resolverul cere serverului de nume sa faca translatarea);

        • Rezolutie iterativa ( name resoverul cere serverului de nume sa ii furnizeze adresa IP a unui server care poate face translatarea).

   Tipic, procesul de rezolutie a numerelor se desfasoara astfel:

        1. Name resoverul primeste de la o aplicatie client TCP/IP un nume; acesta formuleaza o interogare primului server de nume din lista serverelor;

        2. Serverul de nume ( DNS ) determina daca este mandatat ( autorizat ) pentru domeniul respectiv ( daca exista configurata o zona DNS care contine numele respective );

        3. Daca este autorizat, transmite raspunsului clientului;

        4. Daca nu, transmite o interogare altui server de nume pentru un raspuns autorizat; obtine raspunsul autorizat si transmite clientului un raspuns neautorizat; totodata stocheaza raspunsul local pentru a raspunde la alte cereri pentru acelasi nume.

        5. Resolverul de nume transmite raspunsul aplicatiei utilizator si il pastreaza intr-un cache pentru o anumita perioada;    

        6. Daca name resoverul nu primeste un raspuns intr-un anumit timp, transmite cererea urmatorului server de nume din lista. Cand lista este epuizata, va genera o eroare.

  

 

       Surse bibliografice :

https://ro.wikipedia.org/wiki/Adres%C4%83_IP

http://adresameaip.go4it.ro/adresa-ip.php

http://ro.wikipedia.org/wiki/Sistem_de_nume_de_domeniu