Editarea aspectului tabelului – prin caracteristica „Formatare ca tabel”

Caracteristica ce va fi descrisă în acest capitol este foarte simplă, dar foarte convenabilă pentru procesul de lucru, atunci când trebuie să formataţi rapid tabelele. Cu ajutorul acestei caracteristici, utilizatorul poate obţine un aspect elegant pentru tabel, fără a fi necesar să cunoască o serie de trucuri sau setări de format, cum se întâmpla în versiunile anterioare.

27

 

În versiunile anterioare Microsoft Office Excel 2003, se putea să formataţi:
• În caseta de dialog Format – Celule
• În bara de instrumente Format
• Cu formatul automat al unui tabel

Aceste trei opţiuni ne-au oferit un număr suficient de caracteristici de formatare, pentru a formata tabelul astfel încât să corespundă exact cerinţelor


Altă opţiune este să utilizăm caracteristica „Descriptor de formate”, care copiază formatul unui tabel într-altul. Spre deosebire de procesul formatării tabelelor în 2007 Microsoft Office System, toate aceste posibilităţi sunt mai lungi şi mai dificile.

Lucrul în noua versiune de Microsoft Office Excel 2007 este atât de simplu, încât se poate chiar să creăm un tabel de bază fără nicio formatare şi noua caracteristică „Formatare ca tabel” a Microsoft Office Excel 2007 ne va permite să formatăm întregul tabel repede şi confortabil, virtual printr-un singur clic de mouse.

Alegerea simplă din formate predefinite

Inspecţia dinamică automată a mai multor tipuri de formatări se poate efectua pe cartela Pornire – pictograma Formatare ca tabel, vedeţi Figura 28. Aici se poate să vedem lista de tabel cu toate cursurile la care au absentat elevii individuali, care se modifică în mod dinamic datorită tipului curent de format selectat.
28

Filtrele automate şi formatarea automată a unei coloane de rezultate

Cu ajutorul formatelor automate, în timpul formatării se adaugă la fiecare coloană o săgeată pentru o selecţie şi o filtrare a înregistrărilor individuale. Prin urmare, nu este necesar să efectuaţi o căutare complicată, apoi setările prin instrumentele bazei de date.
În exemplul nostru cu absenţe, se poate observa că, dacă adăugăm alt elev la tabel, rândul se formatează în mod automat, imediat ce începem să îl completăm, priviţi Figura 29.
Caracteristica este activată în mod automat odată cu inserarea unui rând nou şi a unei coloane noi. Lucrul cu Microsoft Office Excel 2007 şi crearea şi formatarea automată a tabelului au devenit mult mai rapide decât în versiunile anterioare.

29

Formatarea suplimentară a părţilor individuale dintr-un tabel

Când formatăm tabele, avem caracteristici suplimentare pe care se poate să le utilizăm în cartela context „Instrumente tabel”. Exemplele standard sunt:
• formatări diferite ale primei coloane a tabelului
• formatări diferite ale ultimei coloane a tabelului
• rânduri sau coloane cu panglici
Modificând doar trei câmpuri, tabelul nostru poate arăta astfel:

30