Diagramele – Noul aspect şi partajarea

Diagramele sunt unele dintre elementele de bază ale aplicaţiilor Microsoft Excel. Prezentarea grafică a datelor în diagrame face mult mai simplă compararea valorilor decât prezentarea lor într-un tabel. Acest capitol se referă la procesul creării şi editării diagramelor, din punctul de vedere al utilizatorului.33Dacă aţi lucrat cu Microsoft Excel 2003, probabil că aţi întâlnit Expertul Diagramă. În versiunile mai vechi de Microsoft Excel, era suficient să creaţi şi să utilizaţi diagrame. Expertul Diagrame este astăzi depăşit.

Fără niciun dubiu, principalul avantaj al versiunii Microsoft Excel 2007 este utilizarea Office Art şi a noii interfeţe pentru diagrame, care abundă în modificări.
Să privim Expertul Diagramă, pentru a ne reaminti cum arăta în versiunile anterioare. Permitea utilizatorilor să aleagă dintr-un număr mare de categorii şi toate setările şi opţiunile erau setate la paşii următori.

 

Crearea diagramelor

34

 

 

Crearea unei diagrame este o activitate foarte simplă, care se efectuează în doar câteva secunde. Pentru a crea diagrame noi, urmaţi aceşti paşi:
• Selectaţi tabelul cu datele pentru diagramă
• Alegeţi tipul de diagramă preferat la secţiunea „Diagrame”, sub fila „Inserare”.
• Microsoft Excel vă va oferi subtipurile tipului de diagramă direct în filă.
• Un clic de mouse pentru a selecta subtipul diagramei şi diagrama este gata
• Panglica se va comuta la „Instrumente diagramă”, afişând numai funcţiile care se aplică la diagramă.
• Pentru diagramă aveţi posibilitatea să selectaţi din multe stiluri de diagramă.

 

 

 

 

Comutare rând/coloană

Această funcţie are o pictogramă separată la fila „Instrumente diagramă”. Majoritatea funcţiilor sunt accesibile acum prin intermediul pictogramelor. De exemplu:
• Modificare tip diagramă
• Editare sursă de date – presupune selectarea datelor sursă pentru diagrama noastră. Această funcţie a fost regândită pentru a fi utilizată mai simplu.

35

Partajarea diagramei

Pentru editarea diagramelor, versiunile anterioare de Microsoft Office PowerPoint şi Word utilizau mediul unificat Microsoft Graph. Acum totul este unificat. Atât Word, cât şi PowerPoint utilizează foaia de lucru Microsoft Excel pentru procesarea diagramelor. Crearea şi editarea diagramelor se realizează de parcă am lucra direct în Excel. Funcţionalitatea de partajare a diagramelor furnizează o paletă bogată de funcţii Excel, inclusiv utilizarea formulelor, filtrarea, salvarea şi posibilitatea de a lega diagrama la o sursă de date externă, cum ar fi Microsoft SQL Server. Foile cu date pot fi stocate în afara programului Word sau PowerPoint, pentru a obţine comprimarea optimă a fişierelor.

Copierea şi animarea diagramelor

Diagramele se pot copia foarte simplu. După ce inseraţi diagrama la o aplicaţie, aceasta va fi formatată în mod automat în funcţie de aspectul documentului sau prezentării în care am plasat diagrama. Desigur, totul este controlat de stilurile şi temele din fişier. Datele sursă pentru diagramă rămân în fişierul iniţial din Excel. 37 Figura arată diagrama copiată. Proiectarea grafică şi aspectul se ajustează automat în funcţie de stilurile utilizate în editorul de text.
O situaţie similară va apărea când copiem diagrama în Microsoft PowerPoint.
Aspectul de bază al foii de calcul Excel rămâne însă acelaşi în ambele aplicaţii.
Aceasta este una dintre caracteristicile inovatoare ale noului mediu. Versiunile anterioare de Microsoft Office conţineau aplicaţiile Microsoft Graph.