Filtrarea şi sortarea datelor

Filtrarea (selectarea de date dintr-un set mai mare) ne va permite să aplicăm criteriile noastre pentru a afişa doar elevii care ne interesează. Dacă aveam un tabel cu toţi elevii din şcoală, era posibil, de
exemplu, să selectăm toţi băieţii născuţi în luna septembrie dintr-un anumit an. Sau să selectăm toţi elevii cu merite etc…

Conceptul general

45De la primele versiuni de Microsoft Excel, filtrele de date au fost instrumente foarte valoroase în lucrul cu tabele mari şi complexe, greu de mânuit pentru un utilizator. Filtrele cu mai multe coloane şi sortări multiple facilitează lucrul pentru mulţi utilizatori.
Să observăm fereastra de filtrare multiplă din versiunea 2003.
Sortarea şi filtrarea din noua versiune de Microsoft Excel oferă o paletă mare de posibilităţi noi. Un exemplu comun este sortarea după formatarea condiţională. De exemplu, se poate să sortăm după seturi de pictograme. În versiunile anterioare era posibil să aplicăm trei criterii de sortare. În Microsoft Excel 2007 aplicăm şaizeci şi patru. Acestea sunt definite în dialogul următor.

Date sortate după pictograme de formatare condiţională46

Filtrarea datelor

Datele se pot filtra de exemplu după culoare sau dată. Toate opţiunile pentru filtrarea automată sunt ajustate în funcţie de starea prezentă a tabelului. Aceasta înseamnă că atunci când un tabel conţine elemente text, se poate să filtrăm după selecţiile de text. Dacă acesta conţine un filtru de numere, este ajustat instantaneu şi numerele sunt filtrate.

47Filtrele complexe, care ne permit să aplicăm mai mult de două condiţii în crearea filtrelor, sunt disponibile desigur şi în noua versiune de Microsoft Excel. Dacă avem un tabel cu valori dată sau oră (de exemplu, data de naştere a elevilor) se poate să aplicăm filtre la ani sau luni.