Ilustraţiile SmartArt

Ilustraţiile SmartArt reprezintă tipuri de variaţii de afişare a textelor sub forma unor nomograme şi forme vizuale. Acestea contribuie la o prezentare simplă a ideilor pe care doriţi să le expuneţi altor persoane. În versiunea anterioară, Microsoft Office PowerPoint 2003, se putea întâlni doar textul dintr-o intrare de date, însoţit de o imagine sau o diagramă. Însă acum aveţi posibilitatea să transformaţi totul în forme grafice, iar prezentările vor apărea mult mai profesionist. 1
Prezentările existente, pe care le-aţi creat deja în versiuni anterioare ale software-ului pentru prezentări, se pot converti cu uşurinţă în format „ilustraţie SmartArt”. În astfel de cazuri, forma cea mai obişnuită probabil că este diapozitive cu aspect „Titlu şi conţinut”, care sunt cele mai frecvente. Ilustraţiile SmartArt se pot crea în Microsoft Office Excel 2007, Microsoft Office PowerPoint 2007 şi Microsoft Office Word 2007 sau în mesajele de poştă electronică din Microsoft Office Outlook 2007. Deşi nu se pot crea ilustraţii SmartArt în alte programe ale setului versiunii 2007 Microsoft Office System, aveţi posibilitatea să le inseraţi în aceste programe.
Înainte de a crea o ilustraţie SmarArt, trebuie să luaţi în considerare ce tip şi aspect sunt cele mai potrivite pentru afişarea informaţiilor. Ce ar trebui să spună prezentarea? Fără a scăpa din vedere
faptul că aveţi posibilitatea să modificaţi rapid şi simplu tipurile şi aspectele ilustraţiilor SmartArt, încercaţi câteva aspecte (tipuri) diferite, apoi decideţi care dintre ele este cea mai potrivită pentru ideile dvs. Printre categoriile utilizate cel mai frecvent, pe care aveţi posibilitatea să le aplicaţi pentru modificarea propriilor ilustraţii SmartArt, sunt următoarele:
• Listă, Proces, Ciclu, Relaţie, Matrice, Ierarhie, Nomogramă

Crearea „ilustraţiilor SmartArt”

În Microsoft Office PowerPoint 2007 aveţi posibilitatea să creaţi „ilustraţii SmartArt” în două moduri:
• Compilaţi o „ilustraţie SmartArt” nouă, unde adunaţi textele individuale, cu ajutorul unei ferestre de dialog speciale pentru inserarea textelor noi.
• Aveţi posibilitatea să transferaţi diapozitivele de tip „Titlu şi conţinut” în formatul grafic al unei „ilustraţii SmartArt”. Veţi utiliza această metodă mai ales când veţi converti prezentările existente, create în versiuni anterioare ale software-ului pentru prezentări, într-o formă mai profesionistă.

Crearea de „ilustraţii SmartArt” noi

Veţi utiliza această opţiune în cazul în care creaţi un diapozitiv nou. În diapozitiv veţi insera obiecte cu aspect profesionist. Un diapozitiv are utilizează o „ilustraţie SmartArt” va atrage cu siguranţă atenţia publicului.2Funcţia pentru inserarea obiectelor noi se află pe fila „Inserare”, sub pictograma „SmartArt”. După ce faceţi clic pe această pictogramă, va apărea o fereastră de dialog „Alegeţi o ilustraţie SmartArt”. Aici găsiţi o serie de categorii de ilustraţii individuale şi tipurile acestora.

După selectarea categoriei potrivite, faceţi clic pe tipul de ilustraţie cel mai adecvat.
Printre tipurile folosite cel mai frecvent este „Listă”, care oferă un interval extins de obiecte posibil de utilizat. Este unul dintre seturile cele mai comune pentru utilizare.

3

 

 

După afişarea ilustraţiei SmartArt direct în diapozitiv, aveţi posibilitatea să introduceţi texte (conţinut), cu ajutorul ferestrei de dialog a listei text, afişată în partea stângă a obiectului.

După ce completaţi textul, iar „ilustraţia SmartArt” este terminată, este suficient să faceţi clic cu mouse-ul în exteriorul ferestrei de dialog, iar obiectul este terminat şi gata pentru modificări parţiale ulterioare ale ilustraţiei.

 

Crearea ilustraţiilor SmartArt cu un text dat

Dacă textul de bază pentru crearea „ilustraţiei SmartArt” este deja creat sau pregătit în altă aplicaţie, de ex. în Microsoft Office Word 2007, aveţi posibilitatea să copiaţi textul în lista de texte utilizând CTRL+C. Când aveţi un diapozitiv de tip Titlu şi conţinut gata pregătit, iar diapozitivul este completat, aveţi avantajul funcţiei de conversie a listei într-o „ilustraţie SmartArt”.4În acest scop, Microsoft Office PowerPoint 2007 include funcţia „Conversie la ilustraţie SmartArt”, localizată pe fila „Pornire”.
Dacă selectaţi această metodă şi alegeţi din galerie tipul potrivit, veţi vedea lista iniţială de marcatori într-un aspect grafic diferit.
Apoi aveţi posibilitatea să modificaţi astfel de obiecte în funcţie de necesităţi.

Modificarea ilustraţiei SmartArt

Dacă aţi creat deja un obiect, aveţi posibilitatea să-l modificaţi. Printre tipurile de modificări cele mai frecvente este cea a schemei de culori. Faceţi clic pe obiect pentru a-l activa. Va apărea automat o filă context „Instrumente SmartArt”. 5În secţiunea „Stiluri SmartArt” găsiţi pictograma „Modificare culori”. După selectarea combinaţiei de culori potrivite, schema se reformatează automat.Aveţi posibilitatea să modificaţi obiectul selectat utilizând „Efecte 3D” într-un mod asemănător. Selectând efectul potrivit veţi obţine un aspect profesionist al imaginii SmartArt. În comparaţia următoare cu lista iniţială cu marcatori veţi descoperi căaceastă caracteristică a înlocuit în întregime un editor grafic profesional şi modificările sale. Mai mult, „ilustraţia SmartArt” se comportă ca o combinaţie de text şi imagine.