Lucrul cu imaginile şi opţiunile acestora

Tipurile diverse de imagini şi efecte vizuale reprezintă una dintre cele mai importante inovaţii, cu care aveţi posibilitatea să intraţi în contact în timpul lucrului cu Microsoft Office PowerPoint 2007. Inserarea imaginilor nu este o noutate, însă o funcţie interesantă este editarea tridimensională şi efectele vizuale, care ne permit să creăm simplu şi confortabil prezentări profesionale folosind instrumente de bază, localizate pe Panglică.

Inserarea unei imagini într-un diapozitiv

Funcţia pentru inserarea imaginilor, alături de alte comenzi care permit inserarea obiectelor externe, se găseşte pe fila „Inserare”. Aceste obiecte externe pot fi diagrame, galeria SmartArt sau alte forme. După ce faceţi clic pe pictograma „Imagine”, aveţi posibilitatea să selectaţi orice fişier imagine pe care doriţi să îl introduceţi în diapozitivul curent.

14

O a doua opţiune este utilizarea „Aspect diapozitiv”, despre care aţi aflat în capitolul anterior. De aici selectaţi, de exemplu, „Titlu şi conţinut” şi tipul de obiect „Imagine”. Printre formatele de imagine utilizate cel mai frecvent sunt următoarele:
• emf, wmf, jpg, jpeg, jpe, png, bmp, gif
Imediat după ce inseraţi imaginea, se activează fila context „Instrumente imagine”, unde găsiţi opţiuni detaliate pentru editarea imaginii.

Modificarea efectelor unei imagini inserate

15

 

Fiecare imagine pe care o inseraţi într-un diapozitiv se poate edita separat.

Printre cele mai importante caracteristici noi ale editării imaginilor se află modificarea afişării lor grafice.

Toate aceste opţiuni se află pe fila context „Instrumente imagine” în grupul „Stiluri imagini”.


În timpul selectării tipurilor individuale de afişare, tranziţia dinamică este activă.

De aceea este suficient doar să evidenţiaţi imaginea. Când răsfoiţi formatele, afişarea imaginii se modifică direct în diapozitiv.

 

 

 

Tipuri de efecte de imagine

Pentru fiecare imagine inserată este pregătită o galerie de efecte pe care aveţi posibilitatea să le aplicaţi. Pictograma pentru setarea efectelor se află pe fila „Instrumente imagine” în grupul „Stiluri imagini”, chiar lângă galeria de formate imagine de bază. Printre aceste efecte se află galerii de modificări, prezentate în tabelul următor:
Umbră                Exterioară, interioară, perspectivă.
Reflexie              Reflexia imaginii în direcţie descendentă, cu atingere sau deplasare cu 4, posibil 8 puncte.
Strălucire           Cu străluciri de culoare diverse în jurul imaginii.
Muchii atenuate  Cu niveluri diferite de puncte, din care este alcătuită muchia.
Teşitură             Cu opţiunea de setare a altor detalii de efect spaţial.
Rotaţie 3D         Paralelă, perspectivă, oblică.

Un exemplu de imagine inserată şi editată într-un diapozitiv, cu efecte modificate, se poate observa în Figura următoare:16

Utilizarea miniaturilor

Miniatura este un element grafic cu utilizare liberă, care simbolizează ceva. Miniaturile sunt integrate direct în Microsoft Office PowerPoint 2007 şi aveţi posibilitatea să le inseraţi liber în locuri diverse din diapozitiv. Cu o prezentare generală însoţită de miniaturi, veţi obţine o atenţie mai mare din partea elevilor, deoarece utilizarea miniaturilor dau viaţă prezentării. Miniaturile se pot descărca de pe Internet prin serviciile Office online, unde veţi găsi miniaturi numeroase, gata pentru utilizare liberă.

Procesul inserări unei miniaturi într-un diapozitiv

• Faceţi clic pe fila „Inserare”.
• Faceţi clic pe pictograma „Miniatură”.
• În partea din dreapta a ecranului, activaţi „Miniatura” în plutire.
• Utilizând câmpul „Căutare”, aveţi posibilitatea să alegeţi miniatura potrivită.
• Urmărind selectarea, faceţi clic pe miniatura specifică, iar aceasta se va insera automat la poziţia cursorului din text.17