Verificarea

Verificarea cuprinde modificări consistente în noua versiune a procesorului de text. Printre modificările principale se numără:
• Interconectarea cu alte aplicaţii. Dacă efectuaţi o modificare într-un procesor MS Office Word 2007, această modificare se activează imediat şi în alte aplicaţii, de exemplu, în MS Office PowerPoint 2007.
• Verificarea din aplicaţia 2007 Microsoft Office System conţine un dicţionar francez care reflectă reforma lingvistică. În setul Microsoft Office 2003, aceasta conţinea doar o adăugire la un dicţionar mai vechi.
• Când utilizaţi pentru prima dată o limbă, se creează automat dicţionarul de excepţii. Cu ajutorul dicţionarului de excepţii, verificarea evidenţiază cuvintele pe care nu doriţi să le utilizaţi.

12 Instrumentele pentru verificarea ortografiei şi gramaticii se află la fila Examinare

Configurarea detaliată a opţiunilor de verificare se poate efectua în caseta de dialog Opţiuni Word– în secţiunea Verificare.

13

 

Opţiunile pentru configurarea verificării sunt destul de extinse.

În împărţirea de bază, trebuie să distingeţi între caracteristica AutoCorecţie şi verificarea ortografică tradiţională.

Porniţi manual verificatorul Ortografie şi gramatică în momentul în care doriţi să verificaţi dacă documentul conţine erori.

Caracteristica AutoCorecţie verifică textul tastat şi dacă, de exemplu, ortografiaţi greşit un cuvânt, sistemul corectează automat cuvântul şi scrie ortografia lui corectă.

Verificatorul de gramatică este altă caracteristică importantă

În procesul verificării, cuvintele incorecte sunt subliniate cu o linie ondulată roşie.

Procesorul de text subliniază cu o linie ondulată verde cuvintele pe care le consideră incorecte din punct de vedere gramatical.

Caracteristica AutoCorecţie
Caracteristica AutoCorecţie pentru gramatică şi ortografie se poate activa în caseta de dialog Opţiuni Word. Cele mai frecvente greşeli de gramatică vor fi apoi subliniate, chiar şi în timpul scrierii textului. Această caracteristică se poate activa atât în aplicaţia Microsoft Office Word 2007, cât şi în componente deschise din Microsoft Office Outlook 2007. Demonstraţia AutoCorecţiei se poate vedea în exemplul următor:

14

Dacă faceţi clic pe eroare cu butonul din dreapta, se vor afişa alte posibilităţi.

Dicţionarele proprii

În timpul verificării lucraţi cu dicţionarul principal, cu care este comparat automat textul. Aveţi posibilitatea să introduceţi în dicţionare proprii cuvintele întrebuinţate adesea în texte şi cele pe care le utilizaţi frecvent. Aceste cuvinte nu vor fi evidenţiate apoi ca ortografiate greşit sau incorecte din punct de vedere gramatical. Orice modificare efectuată în dicţionarul propriu sau principal vor apărea şi în alte aplicaţii ale sistemului Microsoft Office.

Verificarea multilingvistică

15

Şi în versiunea anterioară a procesorului de text era posibil să verificaţi un text în altă limbă. Acum vi se oferă multe alte posibilităţi. Suportul lingvistic din noua versiune a procesorului de text este interconectat la configurarea tipului de tastatură şi de aspect de tastatură. Aşadar, se poate să verificaţi textul dintr-o limbă străină fără a fi necesar să instalaţi alte instrumente de suport. Dicţionarele sunt integrate în mediul procesorului de text şi în ele se adaugă limba care se utilizează apoi ca limbă implicită a unei versiuni date a procesorului de text.

Traducerea unui text

Caracteristicile de traducere a textelor se află în fila Revizuire. Trebuie să aveţi dicţionarele limbilor în care doriţi să traduceţi textul instalat înainte. Dacă aveţi nevoie de o conexiune la Internet în momentul traducerii, veţi avea posibilitatea să utilizaţi toate sursele disponibile pentru traducere. După activarea caracteristicii Traducere, se poate să definiţi alte detalii în panglica din dreapta a afişării, unde selectaţi caracteristica de traducere.