Panoul de navigare in Windows Vista

8

 Reprezintă zona din partea stângă a ferestrei unui folder. Afișează o listă expansibilă a folderelor conținute în folderul curent, ca și linkurile preferate și căutările salvate Utilizând panoul de navigare, aveți posibilitatea să navigați direct la folderul care conține fișierele care vă interesează. De asemenea, aveți posibilitatea să deschideți o căutare pe care ați salvat-o.
Cum deschidem/închidem un folder?
 Pentru a deschide un folder care apare în secțiunea Linkuri preferate a panoului de navigare (precum Documente), faceți clic pe folder.
 Pentru a deschide un folder care nu apare în secțiunea Linkuri preferate, deschideți lista Foldere făcând clic pe Foldere în partea inferioară a panoului de navigare, apoi pe folderul dorit.
 Pentru a închide lista Foldere, faceți clic din nou pe Foldere. Dacă vi se solicită o parolă de administrator sau o confirmare, tastați parola sau furnizați confirmarea.

Folderele din Windows sunt proiectate astfel încât să aveți posibilitatea să navigați de la folder la folder, fără a trebui să deschideți o fereastră de folder nouă pentru fiecare folder. Utilizând panoul de navigare, aveți posibilitatea să navigați rapid la orice folder de pe computer. Atunci când faceți clic pe o locație în panoul de navigare, conținutul folderelor se modifică pentru a afișa conținutul oricărei locații pe care ați făcut clic. De asemenea, aveți posibilitatea să deschideți o căutare salvată, fapt care va afișa fișiere care corespund criteriilor căutării respective, chiar dacă fișierele sunt amplasate în foldere diferite în întreg computerul.

Windows Explorer avea un arbore de foldere pe care îl puteați utiliza pentru a naviga la orice locație din computer. Acum, acesta se numește lista Foldere și este disponibil în panoul de navigare al oricărui folder. Pentru a deschide lista Foldere, faceți clic pe Foldere în partea inferioară a panoului de navigare, apoi pe folderul dorit. Pentru a închide lista Foldere, faceți clic din nou pe Foldere.

Meniurile se ascund în mod implicit, deoarece comenzile utilizate cel mai frecvent apar acum în bara de instrumente nouă9

Cu toate că este posibil să nu mai trebuiască să utilizați meniurile, aveți posibilitatea în continuare să alegeți ca acestea să se afișeze în completarea barei de instrumente noi. Aveți posibilitatea să afișați meniurile dacă aveți nevoie de ele; cu toate acestea, multe dintre activitățile pe care le-ați efectua utilizând meniurile sunt disponibile acum în bara de instrumente sau în meniul care apare când faceți clic cu butonul din dreapta pe un fișier sau pe un folder.
 Pentru a se afișa meniuri, apăsați pe tasta ALT, iar bara de meniu va apărea deasupra barei de instrumente
 Pentru a face bara de meniu să dispară, alegeți o comandă din oricare dintre meniuri sau apăsați a doua oară pe tasta ALT.10

Există posibilitatea să particularizați panoul de navigare într-unul din următoarele moduri:
 -Pentru a muta un link în panoul de navigare mai sus sau mai jos, glisați-l în poziția în care doriți să fie.
 -Pentru a adăuga un folder sau o căutare salvată la panoul de navigare, glisați-o din folderul său inițial în poziția din panoul de navigare în care doriți să apară. De asemenea, aveți
posibilitatea să glisați foldere din lista Foldere din partea inferioară a panoului de navigare în secțiunea Linkuri preferate din partea superioară a panoului de navigare. Acesta este un mod convenabil de accesare rapidă a folderelor și a căutărilor pe care le utilizați frecvent.
 -Pentru a redenumi un folder sau o căutare salvată în panoul de navigare, faceți clic cu butonul din dreapta pe folder sau pe căutare, apoi faceți clic pe Redenumire. Tastați numele nou, apoi apăsați pe ENTER. Folderul sau căutarea inițială nu se va redenumi; numai linkul din panoul de navigare se va redenumi.
 -Pentru a elimina un element din panoul de navigare, faceți clic cu butonul din dreapta pe acesta, apoi faceți clic pe Eliminare link. Folderul sau căutarea inițială nu se va șterge; numai linkul din panoul de navigare se va elimina.
 -Pentru a restaura Linkurile preferate implicite în panoul de navigare, faceți clic cu butonul din dreapta pe o zonă liberă a panoului de navigare, apoi faceți clic pe Restaurare Linkuri preferate implicite.

Panoul de activitate—care apărea în partea laterală a folderului în versiunile anterioare de Windows— s-a înlocuit cu noua bară de instrumente din partea superioară a ferestrei folderului. Multe dintre activitățile care obișnuiau să apară în bara de activitate apar acum în bara de instrumente.