Bara laterală Windows Vista

Bara laterală este un panou aflat în partea dreapta a desktop-ului şi care pune la dispoziția utilizatorului un mediu în care pot rula mini-aplicații numite Gadgets. Acestea pot arăta ora sistemului, pot controla aplicații externe de tipul Windows Media Player şi pot chiar consuma servicii web. În imagine se pot observa, în partea dreaptă, o serie de gadget-uri, unele disponibile din momentul instalării Windows Vista, altele ce pot fi descărcate gratuit de pe site-ul Microsoft. Aceste gadgets pot prezenta informații legate de alte programe (gen outlook, calendar, sau chiar pozele dintr-un director) sau pot prezenta informații de tipul RSS-feeds. Există de asemenea şi jocuri,informații despre bursă, vreme, horoscop si probabil lista de posibile gadget-uri va creşte mult în perioada care urmează.13

Puteți să adăugați în Bara laterală orice mini-aplicație instalată. Dacă doriți, puteți să adăugați mai multe instanțe ale unei mini-aplicații. De exemplu dacă urmăriți ora din două fusuri orare, aveți posibilitatea să adăugați două instanțe de Ceas și să le setați corespunzător.
1. Faceți clic cu butonul din dreapta pe Bara laterală, apoi faceți clic pe Adăugare mini-aplicații.
2. Faceți dublu clic pe o mini-aplicație pentru a o adăuga.
De asemenea puteți să detașați mini-aplicații din Bara laterală și să le plasați oriunde pe desktop.
3. Faceți clic cu butonul din dreapta pe mini-aplicația pe care doriți să o detașați, apoi faceți clic pe Detașare de Bara laterală.
4. Glisați mini-aplicația în locația dorită de pe desktop. 

Observație! Pentru a muta o mini-aplicație înapoi în Bara laterală, faceți clic cu butonul din dreapta pe miniaplicație,apoi faceți clic pe Atașare la Bara laterală.

Pentru a elimina o mini-aplicație din Bara laterală, faceți clic cu butonul din dreapta pe mini-aplicație,apoi faceți clic pe Închidere mini-aplicație.
Pentru a modifica opțiunile pentru o mini-aplicație individuală, efectuați clic cu butonul din dreapta pe mini-aplicația pe care doriți să o modificați, apoi faceți clic pe Opțiuni

14 

Există posibilitatea de a crea mini-aplicații particularizate. De exemplu, un administrator de rețea poate să creeze o mini-aplicație pentru a aminti utilizatorilor dintr-o rețea de firmă să descarce actualizări de software importante sau pentru a ajuta angajații să urmărească orare de călătorie și itinerarii. O persoană pasionată de jocuri poate să construiască o mini-aplicație care afișează statistici de joc sau liste cu jucători online.
Gadgeturile se pot organiza în oricare dintre următoarele modalități:
- Aveți posibilitatea să păstrați toate gadgeturile atașate Barei laterale.
- Aveți posibilitatea să păstrați unele gadgeturi atașate Barei laterale și să amplasați câteva pe desktop.
- Aveți posibilitatea să detașați toate gadgeturile de pe Bara laterală și să le amplasați pe desktop. Dacă organizați gadgeturile astfel, ascundeți Bara laterală.