Editarea imaginilor digitale in Windows Vista

Editarea şi developarea fotografiilor necesita în trecut o cameră obscură sau un laborator foto profesionist, ca să nu mai vorbim de instruire avansată. Dar în ultimii zece ani, camerele digitale şi computerele au revoluţionat domeniul fotografiei, permiţându-i oricui să editeze şi să imprime fotografii acasă. Vom descrie instrumentele din Windows care permit editarea şi imprimarea imaginilor digitale.

Nu este uşor să faceţi o fotografie perfectă. De aceea, Galeria foto Windows include instrumente utile pentru a retuşa imaginile. Pentru a accesa aceste instrumente, selectaţi o imagine, faceţi clic pe butonul Reparare de pe bara de instrumente şi faceţi clic pe una din următoarele opţiuni din Panoul de reparare:imagini_digitale1

1. Autoreglare. Optimizaţi în mod automat luminozitatea, contrastul şi culoarea imaginii.

2. Reglare expunere. Reglaţi manual luminozitatea şi contrastul. Utilizaţi instrumentul pentru corecţie automată din Galeria foto sau reglaţi expunerea manual. Pentru a regla
luminozitatea și contrastul faceţi clic pe Autoreglare, așteptaţi câteva momente în timp ce Windows corectează automat luminozitatea, contrastul și culorile din imagine, apoi faceţi clic pe Înapoi la galerie pentru a salva automat modificările făcute. Observaţi efectul Autoreglării asupra imaginilor urmatoare

imagini_digitale2imagini_digitale3

Observaţie! Dacă rezultatele Autoreglării nu sunt satisfăcătoare, faceţi clic pe Reglare expunere, apoi utilizaţi glisoarele Luminozitate și Contrast pentru a face modificările manual. De asemenea, aveţi posibilitatea să faceţi clic pe Anulare pentru a elimina modificările făcute de Autoreglare. Dacă măriţi sau micșoraţi luminozitatea, trebuie, de asemenea, să măriţi sau să micșoraţi contrastul cu o cantitate mai mică pentru ca imaginea să apară cu o expunere corespunzătoare.

3. Reglare culoare
Dacă în imaginile digitale culorile nu arată așa cum trebuie, aveţi posibilitatea să le corectaţi sau să le îmbunătăţiţi utilizând Galeria foto. Galeria foto vă permite să controlaţi trei setări de culoare:
 Temperatura culorii. Afectează nuanţa generală a unei imagini, făcând-o să apară mai caldă (roșu) sau mai rece (albastru).
 Nuanţa. Elimină distribuirea culorii dintr-o imagine adăugând sau eliminând verde.
 Saturaţia. Reglează aspectul viu al culorilor dintr-o imagine.
Pentru a regla culorile unei imagini efectuaţi următoarele:
1. Faceţi clic pe imaginea pe care o corectaţi, apoi pe Reparare.
2. Faceţi clic pe Autoreglare. În câteva momente, culorile imaginii, precum și luminozitatea și contrastul, se vor regla.
3. Faceţi clic pe Înapoi la galerie pentru a salva automat modificările făcute.

Observaţie!Dacă rezultatele Autoreglării nu sunt satisfăcătoare, faceţi clic pe Reglare culoare, apoi utilizaţi glisoarele Temperatură de culoare, Nuanţă și Saturaţie pentru a face modificările manual. De asemenea, aveţi posibilitatea să faceţi clic pe Anulare pentru a elimina modificările făcute de Autoreglare.

Observaţi efectul reglajelor manuale de culoare asupra imaginilor urmatoare

imagini_digitale4imagini_digitale5

4. Trunchiere imagine.
Dacă felul în care imaginea este compusă de aparatul foto nu este mulţumitor, utilizaţi Galeria foto Windows pentru a trunchia imaginea în scopul de a îmbunătăţi compoziţia sau de a mări anumite elemente din scenă. Decupaţi imaginea pentru a elimina elementele
nepotrivite, pentru a scoate în evidenţă o parte a scenei sau pentru a-i modifica proporţiile.
Pentru aceasta efectuaţi următoarele:
 Faceţi clic pe imaginea pe care o corectaţi, apoi, pe bara de instrumente, faceţi clic pe Reparare.
 Faceţi clic pe Trunchiere imagine.
 Alegeţi una din următoarele variante:
 Pentru a modifica proporţiile imaginii, faceţi clic pe o anumită proporţie de imprimare din listă. Dacă nu vă interesează ca la imprimării imaginea să se potrivească într-o dimensiune standard de cadru, faceţi clic pe Particularizare, ceea ce permite setarea oricărei proporţii pentru imagine, sau pe Original, ceea ce păstrează proporţia imaginii iniţiale.
 Pentru a mări sau micșora imaginea, faceţi clic pe un colţ din cadrul de trunchiere, apoi glisaţi-l. Dacă aţi selectat dimensiunea imprimării, cadrul de trunchiere păstrează proporţiile corespunzătoare dimensiunii de imprimare în timpul redimensionării. Dacă aţi făcut clic pe Particularizare, setaţi orice lăţime și înălţime.
Dacă aţi făcut clic pe Particularizare, însă preferaţi să menţineţi proporţiile, apăsaţi tasta SHIFT în timp ce glisaţi un colţ al cadrului de trunchiere.
 Pentru a modifica compoziţia imaginii, glisaţi cadrul de trunchiere în interiorul imaginii.

Pentru a roti cadrul de trunchiere, astfel încât imaginea să fie trunchiată vertical sau orizontal, faceţi clic pe Rotire cadru.
 Faceţi clic pe Se aplică

imagini_digitale6

5. Reglare ochi roşii
1. Dacă aţi utilizat vreodată bliţul când aţi făcut fotografii, aţi observat, probabil, că persoanele din imagini au, uneori, ochii roșii. Acest lucru se numește ochi roșii și este provocat de bliţul aparatului foto în contact cu retina persoanei. Efectul de ochi roșii se poate diminua utilizând caracteristica de reducere ochi roșii a aparatului foto. De asemenea, aveţi posibilitatea să utilizaţi Galeria foto Windows pentru a reduce sau a șterge ochii roșii din imagini după ce acestea au fost preluate. Pentru aceasta faceţi clic pe imaginea pe care o corectaţi, apoi, pe bara de instrumente, faceţi clic pe Reparare, apoi clic pe Reglare ochi roșii. Faceţi clic pe colţul din stânga sus al primului ochi pe care îl corectaţi, apoi glisaţi indicatorul mouse-ului spre colţul din dreapta jos al ochiului pentru a crea o selecţie în jurul ochiului. Repetaţi selectarea pentru fiecare ochi pe care îl corectaţi.

Observaţie!Eliminaţi mai mult din efectul de ochi roșii dacă selectaţi un ochi de mai multe ori. Dacă Reglare ochi roșii nu pare să aibă niciun efect asupra imaginii, este posibil ca ochii să aibă o culoare prea închisă.
Încercaţi mai întâi să faceţi clic pe Reglare automată, apoi pe Reglare ochi roșii.

În imagine, se poate observa corecţia unui singur ochi, cel drept al persoanei.

imagini_digitale7