Dispozitive de iesire

Dispozitive de iesire

 

Extragerea datelor se face prin utilizarea unor dispozitive de iesire, specializate, care pot prezenta rezultatele într-o formã inteligibilã, pe suport de hârtie sau acustic, agreatã de beneficiar.

* Monitor (numit si VDU – Video Display Unit) – este dispozitivul standard de iesire.

Constructiv, existã monitor:

– cu tub catodic – cel mai folosit tip de monitor, desi ocupã mult spatiu. Imaginea se formeazã similar cu aceea de pe ecranul televizorului, si anume pe suprafata unui tub cu raze catodice.

– cu  cristale lichide (LCD – Liquid Crystal Display) – au ecrane ce utilizeazã douã straturi de material polarizat, cu o solutie de cristale lichide între ele care, la trecerea unui curent electric, se aseazã astfel încât sã opreascã trecerea luminii. Calitatea unui monitor este determinatã de:

– mãrime – dimensiunea diagonalei, mãsuratã în toii (1 tol = 2,54 cm);

– rezolutie – mãsuratã în pixeli(puncte de imagine); cu cât rezolutia este mai mare, cu atât creste calitatea;

– frecventa – mãsuratã în Hertz, aratã de câte ori pe secundã se genereazã pe ecran o nouã imagine, deci o rezolutie crescutã înseamnã o calitate crescutã;

– aspectul ergonomic – se referã la calitatea de radiatii emise de cãtre calculator,   cunoscându-se  faptul   cã   lucrul  timp  îndelungat  la  calculator provoacã disconfort ocular.

*Display screen -(ecran de afisare) – reprezintã ecranul de afisare al unui monitor, propriu-zis; cele mai multe functioneazã folosind un tub catodic.

*Imprimantã – dispozitiv care afiseazã pe hârtie texte sau ilustratii, în functie de tehnologia de tipãrire utilizatã, imprimantele pot fi:

– cu pini sau matriciale – crearea caracterelor se face din alãturarea unor puncte separate, obtinute prin lovirea pinilor (ace mici) cu o bandã tusatã. Este necesarã o hârtie specialã, este ieftinã, deosebit de zgomotoasã si pe cale de disparitie,

– cu jet de cernealã – caracterele sunt formate din puncte obtinute prin stropire cu cernealã prin duze speciale. Se foloseste hârtie de scris normalã, are cost mediu si este mai putin zgomotoasã. Calitatea imaginii depinde, în afarã de calitatea hârtiei, de rezolutie (numãr de puncte pe inch, mãsuratã în dpi=dots per inch), viteza de lucru (în pagini/minut) si de capacitatea de colorare;

– laser – foloseste aceeasi tehnologie ca si copiatoarele: pentru imprimare utilizeazã toner si hârtie norme/ã. Executã cele mai bune lucrãri, dar datoritã pretului destul de ridicat (mai ales cele color), sunt mai putin folosite. Existã diferite caracteristici ale imprimantelor. Cele mai importante sunt:

– Calitatea imprimãrii sau rezolutia imprimantei, exprimatã prin numãrul de puncte tipãrite pe un inch;

– Viteza – exprimatã prin numãrul de caractere tipãrite pe secundã sau . :   numãrul de pagini tipãrite pe minut;

– Modalitatea de alimentare cu hârtie;

– Zgomotul din momentul tipãririi, se mãsoarã în decibeli.

*Plotter-ul (trasatorul) – dispozitiv special pentru trasarea pe hârtie a unor planuri si desene tehnice, în functie de comenzile unui calculator, folosind o penitã.

*Boxe (difuzoarele) – sunt folosite ca dispozitive de iesire pentru sunet. Sunt legate la placa de sunet.

Leave a Reply