2. Interfața utilizatorului: ribbon, tab-uri, grupuri de instrumente Microsoft Access 2021

Interfața utilizatorului: ribbon, tab-uri, grupuri de instrumente Microsoft Access 2021

Interfața utilizatorului reprezintă modul în care un utilizator interacționează cu un program sau o aplicație. Aceasta poate varia în funcție de software-ul utilizat și de versiunea acestuia. În cazul Microsoft Access 2021, interfața utilizatorului este structurată în jurul unui element numit ribbon.

Ribbon

Ribbon-ul este o bară de instrumente extinsă, care conține o serie de tab-uri și grupuri de instrumente. Acesta este amplasat în partea de sus a ferestrei aplicației și oferă acces rapid la funcțiile și caracteristicile principale ale programului.

Fiecare tab din ribbon este dedicat unei anumite categorii de funcționalități. De exemplu, tab-ul “Fișier” conține opțiuni pentru gestionarea fișierelor și setările aplicației, în timp ce tab-ul “Creare” oferă instrumente pentru crearea și gestionarea bazelor de date.

Tab-uri

Tab-urile reprezintă categoriile principale de funcționalități disponibile în Microsoft Access 2021. Acestea sunt organizate în funcție de activitatea pe care utilizatorul dorește să o realizeze. Fiecare tab conține mai multe grupuri de instrumente, care sunt subcategorii ale funcționalităților respective.

De exemplu, tab-ul “Tabele” conține grupuri de instrumente pentru crearea, gestionarea și modificarea tabelelor în baza de date. Tab-ul “Formulare” oferă instrumente pentru crearea și personalizarea formularelor, iar tab-ul “Rapoarte” conține opțiuni pentru crearea și formatarea rapoartelor.

Grupuri de instrumente

Grupurile de instrumente sunt subcategorii ale funcționalităților disponibile în tab-urile ribbon-ului. Acestea conțin butoane și opțiuni specifice, care permit utilizatorului să realizeze anumite acțiuni sau să acceseze anumite funcționalități.

De exemplu, în grupul de instrumente “Tabele” din tab-ul “Tabele”, utilizatorul poate găsi opțiuni pentru crearea unei noi tabele, importarea sau exportarea datelor, modificarea structurii tabelelor existente și multe altele.

Un alt exemplu este grupul de instrumente “Formatare” din tab-ul “Rapoarte”. Acesta oferă opțiuni pentru formatarea și stilizarea rapoartelor, cum ar fi adăugarea de antete și subsoluri, modificarea stilului fontului și a culorilor, și multe altele.

Grupurile de instrumente din ribbon pot fi personalizate în funcție de preferințele utilizatorului. Acesta poate adăuga sau elimina grupuri de instrumente, poate rearanja butoanele sau le poate atribui comenzi rapide pentru acces mai rapid la funcționalități frecvent utilizate.

În concluzie, interfața utilizatorului Microsoft Access 2021 este structurată în jurul unui ribbon, care conține tab-uri și grupuri de instrumente. Această structură permite utilizatorilor să acceseze rapid și ușor funcționalitățile și caracteristicile aplicației, facilitând astfel crearea și gestionarea bazelor de date.