Protocol FTP, HTTP

Protocol FTP, HTTP

Un protocol este un sistem de reguli si proceduri ce guverneazã comunicatia dintre douã dispozitive. Existã o multime de protocoale dar nu toate sunt compatibile, dar atâta timp cât cele douã dispozitive folosesc acelasi protocol ele pot schimba date. Anumite protocoale, ca de exemplu standardul RS-232, afecteazã legãturile hardware, în timp ce alte protocoale afecteazã transmisiile de date inclusiv parametrii si semnalele folosite în transmisiile asincrone (în general modemul).

Protocoalele reprezintã de fapt o modalitate prin intermediul cãreia diferite modele de calculatoare pot comunica între ele. 

Existã mai multe tipuri de protocoale:

*Protocoalele de aplicatii – oferã schimbul de date între aplicatiile existente într-o retea, ca de exemplu File Transfer Protocol (FTP), sau Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) 

File Transfer Protocol (FTP) este un proces ce permite schimbul de fisiere între douã calculatoare. FTP suportã diferite comenzi ce permit transferul bidirectional de fisiere binare si ASCII între diferite calculatoare. Acest protocol este instalat împreunã cu utilitãtile oferite de TCP/IP.

Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) este un protocol TCP/IP folosit la transmiterea mailului. 

*Protocoalele de transport – ca de exemplu Transport Control Protocol (TCP)  

*Protocoalele de retea – ca de exemplu Internet Protocol (IP)

Transport Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP) este protocolul standard folosit pentru a comunica de-a lungul Internetului.

Hypertext Transport Protocol (HTTP) este o metodã prin care paginile WWW sunt transferate prin retea.

Hyperlink : este o adresã cu ajutorul cãreia se pot face legãturi cu alte pagini de web, adresã prin intermediul cãreia se trece de la un document web la altul.

ISP (Internet Service provider): este cel care oferã servicii de acces la internet

Leave a Reply