Lectie 7.2.1 Probleme de generare backtracking Cpluc plus

Introducere

In aceasta lectie vom explora conceptul de generare a solutiilor folosind algoritmul de backtracking in limbajul de programare C++. Vom analiza diferite probleme pentru a intelege cum putem utiliza acest algoritm pentru a gasi toate solutiile posibile intr-o maniera eficienta.

Problema generarii

Problemele de generare sunt acele probleme in care trebuie sa generam toate solutiile posibile care indeplinesc anumite conditii. Algoritmul de backtracking este ideal pentru astfel de probleme, deoarece ne permite sa exploram toate combinatiile posibile intr-un mod sistematic.

Algoritmul de backtracking

Algoritmul de backtracking este o tehnica de programare recursiva care consta in a explora toate posibilitatile intr-un spatiu de cautare, renuntand la solutiile care nu mai pot fi extinse pentru a ajunge la o solutie finala. Acest algoritm este bazat pe principiul “incercare si eroare”, incercand toate combinatiile posibile pana cand gaseste o solutie valida.

Exemplu de problema

Pentru a intelege mai bine cum functioneaza algoritmul de backtracking, sa luam in considerare o problema simpla de generare. Sa presupunem ca avem un sir de numere si trebuie sa generam toate combinatiile posibile de lungime k folosind aceste numere.

Vom incepe prin a defini o functie recursiva care va genera toate combinatiile posibile. Aceasta functie va avea ca parametrii sirul de numere, un vector pentru a retine combinatiile generate, pozitia curenta in sir si lungimea dorita a combinatiilor.


void generareCombinatii(vector& numere, vector& combinatii, int pozitieCurenta, int lungimeDorita) {
  // Verificam daca am ajuns la lungimea dorita
  if (combinatii.size() == lungimeDorita) {
    // Afisam combinatia generata
    for (int i = 0; i < combinatii.size(); i++) {
      cout << combinatii[i] << " ";
    }
    cout << endl;
    return;
  }

  // Generam toate combinatiile posibile
  for (int i = pozitieCurenta; i < numere.size(); i++) {
    // Adaugam numarul curent la combinatie
    combinatii.push_back(numere[i]);

    // Generam combinatiile urmatoare
    generareCombinatii(numere, combinatii, i + 1, lungimeDorita);

    // Stergem numarul curent din combinatie pentru a genera urmatoarea combinatie
    combinatii.pop_back();
  }
}

Apelul initial al functiei se va face cu pozitia curenta 0 si lungimea dorita a combinatiilor k. Aceasta functie va genera toate combinatiile posibile si le va afisa pe ecran.


vector numere = {1, 2, 3, 4};
vector combinatii;
int lungimeDorita = 2;

generareCombinatii(numere, combinatii, 0, lungimeDorita);

Rezultatul acestui apel va fi:


1 2
1 3
1 4
2 3
2 4
3 4

Concluzie

Algoritmul de backtracking este o metoda eficienta pentru generarea solutiilor intr-un spatiu de cautare. Prin explorarea tuturor posibilitatilor si renuntarea la solutiile invalide, putem gasi toate solutiile valide intr-un mod sistematic. Aceasta tehnica este foarte utila in rezolvarea problemelor de generare si poate fi implementata in limbajul de programare C++ pentru a gasi solutii eficiente.

Prin intelegerea conceptului de generare si utilizarea algoritmului de backtracking, putem rezolva o varietate de probleme de programare care implica generarea solutiilor. Este important sa fim atenti la optimizarea algoritmului si la gestionarea eficienta a spatiului de memorie pentru a obtine rezultate optime.