You are currently viewing Lecția 6: Realizarea unor aplicații (proiecte) – Găsirea unui context în diagrame sau documente existente
Photo by Brian Garrity on Unsplash

Lecția 6: Realizarea unor aplicații (proiecte) – Găsirea unui context în diagrame sau documente existente

Lecția 6: Realizarea unor aplicații (proiecte) – Găsirea unui context în diagrame sau documente existente

Bine ați venit la lecția 6 a cursului nostru despre realizarea unor aplicații sau proiecte. În această lecție, vom explora procesul de găsire a unui context în diagrame sau documente existente și cum să aplicăm cunoștințele noastre într-un proiect specific.

Găsirea unui context în diagrame sau documente existente

Atunci când lucrăm la un proiect, este important să înțelegem contextul în care acesta va fi dezvoltat. Un mod eficient de a obține această înțelegere este prin examinarea diagramei sau documentelor existente legate de proiect.

În primul rând, ar trebui să analizăm diagramele și să identificăm entitățile, relațiile și atributele relevante pentru proiectul nostru. Aceste diagrame pot fi diagrame de flux, diagrame de clasă sau orice alt tip de diagramă care descrie sistemul sau procesul pe care îl vom dezvolta. De asemenea, ar trebui să citim documentele existente, cum ar fi specificațiile proiectului sau alte documente de analiză, pentru a obține o imagine de ansamblu asupra cerințelor și funcționalităților proiectului.

Odată ce am identificat toate informațiile relevante, putem începe să le analizăm și să le interpretăm. Este important să fim atenți la detalii și să înțelegem cum se leagă aceste informații între ele. De asemenea, putem face note și sublinieri pentru a ne ajuta să ne amintim de anumite aspecte importante.

Consolidarea Cunoștințelor prin Exerciții Practice Rezolvate: Proiectul Global Fast Foods

Context:

Proiectul Global Fast Foods este o simulare a unei baze de date pentru o rețea globală de restaurante rapide. Scenariul presupune gestionarea datelor legate de meniuri, comenzi, angajați și filiale. Vom explora exerciții practice care să acopere diferite aspecte ale proiectului pentru a consolida cunoștințele.

Exercițiu 1: Modele Conceptuale și Fizice

 1. Propunere: Desenați o diagramă entitate-relație (ERD) pentru proiectul Global Fast Foods, identificând entitățile principale, relațiile dintre ele și atributele relevante.
 2. Rezolvare: Realizați diagrama ERD folosind simboluri adecvate pentru entități, relații și atribute. Asigurați-vă că relațiile sunt corect reprezentate, iar atributele sunt atribuite corespunzător.

Exercițiu 2: Normalizare

 1. Propunere: Identificați tabelele care necesită normalizare și aduceți-le la o formă normală (de exemplu, 3NF).
 2. Rezolvare: Aplicați regulile de normalizare pentru a elimina redundanțele și a aduce datele la o formă normală, justificând fiecare etapă a procesului.

Exercițiu 3: Manipularea Datelor

 1. Propunere: Scrieți o interogare SQL care să returneze toate comenzile plasate în ultima săptămână, evidențiind produsele și filialele implicate.
 2. Rezolvare: Dezvoltați o interogare SQL eficientă pentru a extrage datele necesare. Asigurați-vă că rezultatele sunt clare și bine structurate.

Exemplu Concret:

Exercițiul 1: Modele Conceptuale și Fizice

Propunere:

 • Entități principale: Meniu, Comanda, Angajat, Filiala.
 • Relații:
  • Meniu – Comanda (relație de mulți la mulți pentru produsele incluse în comenzi).
  • Angajat – Filiala (relație de unu la mulți pentru angajații care lucrează într-o filială).
 • Atribute:
  • Pentru Comanda, avem atributul DataPlasare.
  • Pentru Filiala, avem atributul Oras.

Rezolvare:

 • [Diagrama ERD pentru Global Fast Foods](link către diagrama ERD)
Exercițiul 2: Normalizare

Propunere:

 • Normalizați tabela Comanda pentru a aduce datele la 3NF.

Rezolvare:

 • Procesul de normalizare cu argumentarea fiecărei etape.

Exercițiul 3: Manipularea Datelor

Propunere:

Scrieți o interogare SQL care să returneze toate comenzile plasate în ultima săptămână, evidențiind produsele și filialele implicate.

SELECT Produs, Cantitate, Filiala, DataPlasare 
FROM Comanda 
WHERE DataPlasare BETWEEN CURRENT_DATE - INTERVAL '7' DAY AND CURRENT_DATE;

Rezolvare:

Interogarea SQL cu perioada specificată și rezultatele obținute:

SELECT Produs, Cantitate, Filiala, DataPlasare 
FROM Comanda 
WHERE DataPlasare BETWEEN CURRENT_DATE - INTERVAL '7' DAY AND CURRENT_DATE;

Rezultate:

ProdusCantitateFilialaDataPlasare
Burger2A2023-11-30
Fries1B2023-12-01
Soda3C2023-12-03
Salad1A2023-12-04
ChickenWrap2B2023-12-06

Explicații:

 • Interogarea SQL:
  • Se utilizează clauza SELECT pentru a specifica coloanele dorite.
  • Clauza FROM indică tabela Comanda din care se vor extrage datele.
  • WHERE DataPlasare BETWEEN CURRENT_DATE - INTERVAL '7' DAY AND CURRENT_DATE filtrează comenzile plasate în ultima săptămână.
 • Rezultate:
  • Se afișează informații despre produsele (Produs), cantitatea (Cantitate), filiala (Filiala), și data plasării comenzii (DataPlasare).
  • Rezultatele arată comenzile plasate în ultima săptămână, oferind o imagine clară a activității recente din rețeaua Global Fast Foods.

Această interogare ajută la gestionarea și analiza datelor în cadrul proiectului, oferind informații utile despre comenzile recente.