Pornirea calculatorului

 Pornirea calculatorului 

 Orice calculator are pe unitatea centralã doua butoane: unul de pornire a calculatorului si unul de restartare a calculatorului în caz de blocare. Pentru a porni calculatorul va trebui sa apasati pe butonul de pornire, care este de obicei cel mai mare si pe care uneori scrie Power sau On. De asemenea monitorul are un buton de pornire, pe care o data apasat apare o luminita mica verde ce se afla pe monitor si indica deschiderea acestuia. 

Daca dupa apasarea butonului calculatorului, acesta nu a pornit va trebui sa verificati urmatoarele posibilitati:

*calculatorul este conectat la reteaua electrica;

*întrerupatorul aflat în partea din spate a unitatii centrale este pus pe optiunea 1 (deschis) – numai pentru calculatoarele prevazute cu întrerupator;

*monitorul este pornit.

Prin actionarea butonului Power calculatorul porneste si pe monitor apare interfata grafica a sistemului de operare.

 Inchiderea calculatorului

Dupa efectuarea programului de lucru calculatorul trebuie inchis. Pentru oprirea corecta a sistemului de operare va trebui sa apelati functia Shut Down din meniul Start existent pe bara din partea de jos a ecranului (Taskbar).     

Procedura corecta de inchidere este apelarea functiei Shut Down numai dupa ce ati salvat datele cu care ati lucrat si ati inchis aplicatiile.

Accesarea Meniului Start se realizeaza fie apasând:

– tasta WINDOWS KEY

ori combinatia de taste:

– CONTROL plus ESCAPE.

Restartarea calculatorului

Daca dupa instalarea unui program nou este necesara repornirea sistemului de operare, sau calculatorul nu mai raspunde comenzilor primite exista posibilitatea de a-l reporni fara a inchide calculatorul si apoi a-l deschide din nou, sistemul de operare; Windows oferind posibilitatea de a restarta calculatorul.

Exista trei posibilitati de restartare a calculatorului:

*Prin alegerea optiunii Restart din fereastra de dialog Shut Down

*Prin apasarea simultana de doua ori a tastelor Ctrl+Alt+Del

*Prin apasarea butonului Restart existent pe unitatea centrala aceasta optiune fiind cea mai putin recomandata. 

Folosirea butonului Restart existent pe unitatea centrala se recomanda doar in momentul in care celelalte doua alternative nu functioneaza.

 Inchiderea unei aplicatii care nu raspunde comenzilor primite 

Daca aveti o aplicatie care nu mai raspunde comenzilor primite de la tastatura sau mouse va trebui sa inchideti aplicatia fortat. Pentru aceasta apasati simultan tastele Ctrl+Alt+Del o singura data.

Va aparea pe ecran o fereastra in care sunt prezentate aplicatiile ce ruleaza in momentul respectiv pe calculator, cu mentionarea starii in care se gaseste aplicatia

Pentru a inchide aplicatia care nu mai raspunde apasati butonul “End Task”

In dreptul aplicatiei care nu mai raspunde apare scris NOT RESPONDING 

 

Leave a Reply