Lectie 5.4: Determinare minim/maxim – Algoritmi rezolvati in C++

Introducere

Bun venit la lectia 5.4 a cursului nostru de programare in limbajul C++! In aceasta lectie, vom invata cum sa determinam valorile minime si maxime dintr-o lista de numere folosind algoritmi rezolvati in limbajul C++.

Determinarea valorii minime

Pentru a determina valoarea minima dintr-o lista de numere, putem folosi un algoritm simplu de comparare. Vom parcurge lista de numere si vom compara fiecare numar cu valoarea minima curenta. Daca gasim un numar mai mic decat valoarea minima curenta, il vom considera noua valoare minima.

Iata un exemplu de cod care demonstreaza acest algoritm:

#include <iostream>
#include <vector>

using namespace std;

int determinaMinim(vector<int>& numere) {
int minim = numere[0];
for (int i = 1; i < numere.size(); i++) {
if (numere[i] < minim) {
minim = numere[i];
}
}
return minim;
}

int main() {
vector<int> numere = {5, 1, 9, 3, 7};
int minim = determinaMinim(numere);
cout << “Valoarea minima este: ” << minim << endl;
return 0;
}

In acest exemplu, avem o lista de numere {5, 1, 9, 3, 7}. Folosind functia determinaMinim, vom obtine valoarea minima, care este 1. Aceasta valoare va fi afisata pe ecran.

Determinarea valorii maxime

Pentru a determina valoarea maxima dintr-o lista de numere, putem folosi un algoritm similar cu cel folosit pentru determinarea valorii minime. Vom parcurge lista de numere si vom compara fiecare numar cu valoarea maxima curenta. Daca gasim un numar mai mare decat valoarea maxima curenta, il vom considera noua valoare maxima.

Iata un exemplu de cod care demonstreaza acest algoritm:

#include <iostream>
#include <vector>

using namespace std;

int determinaMaxim(vector<int>& numere) {
int maxim = numere[0];
for (int i = 1; i < numere.size(); i++) {
if (numere[i] > maxim) {
maxim = numere[i];
}
}
return maxim;
}

int main() {
vector<int> numere = {5, 1, 9, 3, 7};
int maxim = determinaMaxim(numere);
cout << “Valoarea maxima este: ” << maxim << endl;
return 0;
}

 

In acest exemplu, avem o lista de numere {5, 1, 9, 3, 7}. Folosind functia determinaMaxim, vom obtine valoarea maxima, care este 9. Aceasta valoare va fi afisata pe ecran.

Concluzie

In aceasta lectie, am invatat cum sa determinam valorile minime si maxime dintr-o lista de numere folosind algoritmi rezolvati in limbajul C++. Prin parcurgerea listei si compararea fiecarui numar cu valoarea minima/maxima curenta, putem obtine rezultatele dorite. Aceste algoritmi sunt utile in multe situatii practice, cum ar fi analiza datelor sau programarea competitiva.

Continua sa-ti exersezi abilitatile de programare in C++ si vei deveni din ce in ce mai confortabil cu aceste concepte. Succes!