Unitatea centralã de prelucrare

Unitatea centralã de prelucrare

 

amdUnitatea centralã de prelucrare (UCP) mai este numitã si Central Processing Unit (CPU). Se aflã în interiorul carcasei calculatorului montatã pe placa de bazã (mainboard sau motherboard). Aceasta este placa principalã dintr-un calculator.

În mod obisnuit, plãcile de bazã contin: CPU, memoria, interfetele pentru dispozitivele de stocare a datelor si pentru perifericele standard.

Dintre functiile procesorului pot fi amintite:

*executã instructiuni individuale pentru programe si controleazã operatiile efectuate de alte componente ale computerului;

*realizeazã calculele si operatiile logice;

Fiecare microprocesor este alcãtuit din mai multe micromodule interconectate prin intermediul unor cãi de comunicatie numite magistrale interne, pe care circulã date sau instructiuni, a cãror vitezã de deplasare depinde de doi factori:

*lãtimea – numãrul benzilor de circulatie; deoarece pe fiecare bandã circulã un bit, se poate vorbi despre lãtimi convenabile (de 8, 16, 32, 64 sau 128 de biti transmisi în paralel);

*frecventa de tact – numãrul de pasi de lucru (tacturi)pe care poate sã îi facã procesorul în fiecare secundã; se mãsoarã în megahertzi (MHz), iar mai nou, în gigahertzi (GHz).

Leave a Comment