e-comerce

Comertul Electronic

Comertul Electronic oferã posibilitatea realizãrii de tranzactii comerciale, cumpãrãrii si vânzarea de bunuri si servicii, folosind Internetul sau alte retele.

Pentru a comanda anumite produse prin intermediul calculatorului, va trebui completat un formular. Prin formularul din exemplu se comandã diferite cãrti cu ajutorul Internetului. Se vor completa datele personale (nume, prenume, numãrul de telefon pentru a va putea contacta,

adresa de acasã, adresa de mail, etc. Dacã dupã primirea produselor, acestea nu corespund cu cele dorite, existã posibilitatea de a le returna folosind un procedeu asemãnãtor. 

Dezvoltarea sistemelor de platã non-cash, a comertului electronic, a telefoniei mobile si, în general, a tuturor mijloacelor de transmisie de date, care necesitã criptare sau autentificare, a condus la crearea unei noi situatii juridice. Aceasta, a fost rezolvatã, într-o serie de state, fie printr-o lege-cadru a semnãturii electronice, fie prin legi specifice, în care este reglementatã semnãtura electronicã într-un anumit domeniu.

Si în cazul acestui concept, sunt diferite avantaje si dezavantaje.

Avantajele sunt:

– Se pot comanda produsele dorite la orice orã din zi sau din noapte;

– Se pot cãuta produse din toate domeniile fãrã a mai fi nevoie sã se facã deplasarea dintr-un magazin în altul;

– Puteti  primi  produsele acasã  fãrã  a  mai fi  nevoie sã vã deplasatipentru a achizitiona aceste produse;

Dezavantajele sunt:

– Desocializarea oamenilor;

– Sisteme de platã nesigure;

– Cumpãrarea produselor din magazine virtuale (cu consecinte asupra determinãrii

calitãtilor reale ale produselor).

Odatã cu cresterea numãrului de utilizatori ai comertului electronic, a ariei de folosire a acestuia, au apãrut probleme noi, care nu au fost prevãzute initial.

Una dintre problemele deosebite cu care s-au confruntat informaticieni profesionisti, industria si utilizatorii la sfârsitul Secolului 20, a fost Problema Y2K. Aceasta a apãrut deoarece marea majoritate a computerelor folosesc numai 6 digiti pentru a înregistra data, cu numai doi digit alocati pentru an, cu consecinta cã multe sisteme puteau genera erori dacã nu se luau mãsuri adecvate pentru a face calculatoarele compatibile pentru anul 2000.

 

Leave a Comment