Proceduri și funcții predefinite în C++: Utilizarea subprogramelor predefinite în CodeBlocks

În limbajul de programare C++, subprogramelor predefinite reprezintă funcții și proceduri care sunt deja implementate în biblioteca standard a limbajului. Acestea sunt foarte utile, deoarece ne permit să utilizăm funcționalități complexe fără a fi nevoie să le implementăm manual.

Un mediu de dezvoltare popular pentru programarea în limbajul C++ este CodeBlocks. Acesta oferă suport pentru utilizarea subprogramelor predefinite și facilitează procesul de dezvoltare a aplicațiilor.

Utilizarea procedurilor predefinite în CodeBlocks

Procedurile predefinite în C++ sunt funcții care nu returnează o valoare. Acestea pot fi utilizate pentru a efectua anumite acțiuni sau pentru a rezolva probleme specifice. CodeBlocks oferă o multitudine de proceduri predefinite, cum ar fi:

 • cout: Această procedură este utilizată pentru a afișa mesaje sau valori pe consolă.
 • cin: Această procedură este utilizată pentru a citi valori de la tastatură.
 • sqrt: Această procedură este utilizată pentru a calcula rădăcina pătrată a unui număr.
 • strlen: Această procedură este utilizată pentru a obține lungimea unui șir de caractere.

Pentru a utiliza o procedură predefinită în CodeBlocks, trebuie să o includeți în codul sursă utilizând declarația #include. De exemplu, pentru a utiliza procedura cout, trebuie să includeți linia de cod #include <iostream>.

Apelarea procedurilor predefinite se face prin utilizarea numelui procedurii urmat de paranteze rotunde. În interiorul parantezelor rotunde, puteți furniza argumentele necesare pentru procedură. De exemplu, pentru a afișa un mesaj pe consolă utilizând procedura cout, puteți utiliza următorul cod:

#include <iostream>

int main() {
  std::cout << "Bună ziua!" << std::endl;
  return 0;
}

Acest cod va afișa mesajul “Bună ziua!” pe consolă.

Utilizarea funcțiilor predefinite în CodeBlocks

Funcțiile predefinite în C++ sunt funcții care returnează o valoare. Acestea pot fi utilizate pentru a efectua calcule complexe sau pentru a rezolva probleme specifice. CodeBlocks oferă o multitudine de funcții predefinite, cum ar fi:

 • abs: Această funcție este utilizată pentru a obține valoarea absolută a unui număr.
 • pow: Această funcție este utilizată pentru a calcula puterea unui număr.
 • max: Această funcție este utilizată pentru a obține valoarea maximă dintre două numere.
 • min: Această funcție este utilizată pentru a obține valoarea minimă dintre două numere.

Pentru a utiliza o funcție predefinită în CodeBlocks, trebuie să o includeți în codul sursă utilizând declarația #include. De exemplu, pentru a utiliza funcția abs, trebuie să includeți linia de cod #include <cmath>.

Apelarea funcțiilor predefinite se face prin utilizarea numelui funcției urmat de paranteze rotunde. În interiorul parantezelor rotunde, puteți furniza argumentele necesare pentru funcție. De exemplu, pentru a calcula valoarea absolută a unui număr utilizând funcția abs, puteți utiliza următorul cod:

#include <cmath>
#include <iostream>

int main() {
  int numar = -10;
  int valoareAbsoluta = std::abs(numar);
  std::cout << "Valoarea absolută a numărului " << numar << " este " << valoareAbsoluta << std::endl;
  return 0;
}

Acest cod va afișa valoarea absolută a numărului -10 pe consolă.

Concluzie

Utilizarea subprogramelor predefinite în limbajul de programare C++ facilitează dezvoltarea aplicațiilor și ne permite să implementăm funcționalități complexe fără a fi nevoie să le scriem manual. CodeBlocks oferă suport pentru utilizarea procedurilor și funcțiilor predefinite, ceea ce face procesul de programare mai eficient și mai ușor.

Este important să explorăm documentația limbajului C++ și să învățăm despre diferitele subprogramelor predefinite disponibile, astfel încât să le putem utiliza în mod corespunzător în aplicațiile noastre.