Lecția 1: Introducere în Mediul Oracle 10g Tehnologia bazelor de date relaționale (RDBMS) Categorii de structuri SQL (DML, DDL, TCL, DCL) Utilizarea aplicației HTML DB și structura SELECT

Lecția 1: Introducere în Mediul Oracle 10g

Bine ați venit la prima lecție din seria noastră despre mediul Oracle 10g. Aici vom explora tehnologia bazelor de date relaționale (RDBMS), categoriile de structuri SQL și utilizarea aplicației HTML DB, precum și structura SELECT.

Tehnologia bazelor de date relaționale (RDBMS)

Oracle 10g este un sistem de gestionare a bazelor de date relaționale (RDBMS) dezvoltat de Oracle Corporation. RDBMS este o tehnologie care permite organizarea și gestionarea eficientă a datelor într-o bază de date, utilizând tabele și relații între acestea.

Principalele avantaje ale tehnologiei RDBMS sunt:

 • Organizarea structurată a datelor în tabele
 • Relații între tabele pentru a asigura integritatea datelor
 • Interogări eficiente și rapide ale datelor

Categorii de structuri SQL

SQL (Structured Query Language) este limbajul de interogare utilizat pentru a accesa și manipula datele dintr-o bază de date relațională. Există patru categorii principale de structuri SQL:

 1. Data Manipulation Language (DML) – folosit pentru a manipula datele în baza de date, cum ar fi inserarea, actualizarea și ștergerea datelor.
 2. Data Definition Language (DDL) – folosit pentru a defini structura bazei de date, cum ar fi crearea, modificarea și ștergerea tabelelor și a altor obiecte.
 3. Transaction Control Language (TCL) – folosit pentru a controla tranzacțiile în baza de date, cum ar fi confirmarea sau anularea tranzacțiilor.
 4. Data Control Language (DCL) – folosit pentru a controla accesul la date în baza de date, cum ar fi acordarea sau revocarea permisiunilor de acces.

Utilizarea aplicației HTML DB

HTML DB este o aplicație web dezvoltată de Oracle Corporation pentru a facilita dezvoltarea rapidă a aplicațiilor web bazate pe baze de date Oracle. Această aplicație permite utilizatorilor să creeze, să modifice și să gestioneze aplicații web fără a fi necesare cunoștințe avansate de programare.

Principalele caracteristici ale aplicației HTML DB includ:

 • Interfață web intuitivă și ușor de utilizat
 • Instrumente de dezvoltare rapidă, cum ar fi generatorul de formulare și rapoarte
 • Gestionarea securității și a permisiunilor de acces

Structura SELECT

SELECT este o instrucțiune SQL utilizată pentru a interoga datele dintr-o bază de date. Structura SELECT este formată din următoarele componente:

 1. SELECT – cuvânt cheie care indică că se va realiza o interogare
 2. column_name – numele coloanelor pe care dorim să le selectăm din tabel
 3. FROM – cuvânt cheie care indică din ce tabel se vor selecta datele
 4. table_name – numele tabelului din care dorim să selectăm datele
 5. WHERE – cuvânt cheie care permite filtrarea datelor în funcție de anumite condiții
 6. condition – condiția care trebuie îndeplinită pentru ca o înregistrare să fie selectată

Structura SELECT poate fi personalizată și extinsă pentru a satisface nevoile specifice ale interogărilor.

Concluzie

În această lecție, am explorat introducerea în mediul Oracle 10g, tehnologia bazelor de date relaționale (RDBMS), categoriile de structuri SQL, utilizarea aplicației HTML DB și structura SELECT. Aceste concepte sunt fundamentale pentru a înțelege și a lucra eficient cu bazele de date Oracle.

În următoarele lecții, vom explora mai în detaliu diferite aspecte ale mediului Oracle 10g și vom învăța cum să utilizăm aceste tehnologii în practică.