Pictograme

Pictograme

Sistemul de operare Windows este extrem de flexibil. Cel mai uşor mod de a-l utiliza este de a puncta din loc în loc cu ajutorul mouse-ului. Se pot indica cu ajutorul mouse-ului comenzi de meniu, pictograme de program (icon), selectări rapide pe desktop sau butoane din bara de instrumente.Simbolurile grafice prezente pe ecran pentru declanşarea diverselor activităţi se numesc pictograme sau icon-uri.Pictograma reprezintă o cale scurtă (shortcut) de ajungere la adresa fişerului executabil al programului care se doreşte a fi lansat în execuţie. Pictogramele pot fi create şi pentru directoarele (foldere) şi/sau fişierele care se găsesc în structura discului fix.Pictogramele sunt reprezentate prin mici simboluri grafice, prestabilite pentru majoritatea programelor sau la alegere dintr-o bibliotecă (colecţie).Aranjarea pictogramelor se poate face prin accesarea într-o zonă liberă a desktop-ului cu butonul funcţiilor speciale al mouse-ului şi alegerea variantei dorite: după nume, tip,
mărime, dată; sau autoaranjare care nu permite mutarea pictogramei în altă zonă a desktop-ului.Simbolurile sunt însoţite de un nume care se poziţionează sub acestea şi care poate fi editat la alegere.

La instalarea sistemului Windows pe Desktop se afişează obligatoriu următoarele icon-uri:
My Computer – un grup de programe care:
– oferă acces la unităţile de disc ale calculatorului;
– permite diverse configurari prin opţiunea Control Panel;
– permite configurări referitoare la imprimante, prin opţiunea Printers;
– oferă posibilitatea algerii configurărilor necesare pentru conectarea calculatorului la alte sisteme de calcul, prin linia telefonică (DialUp Networking).
Network Neighborhood – permite vizualizarea calculatoarelor conectate într-o reţea si accesul la resursele acestora: unităţile de disc, fişiere, imprimante şi echipament de comunicaţie.
Internet Explorer – permite o utilizare facilă a Internet-ului, evident cu condiţia ca sistemul de calcul să fie conectat la Internet.
Recycle Bin – „lada de gunoi“ a sistemului de operare. Acest program captează toate datele care au fost şterse numai prin metode ce ţin de Windows.
Restaurarea datelor, în acelaşi loc de unde au fost şterse, se poate face din fereastra deschisă, prin dublu clic pe icon-ul Recycle Bin şi alegerea opţiunii Restore a meniului File.
Ştergerea datelor din Recycle Bin se face prin selectarea opţiunii Empty Recycle Bin, disponibilă prin accesarea iconului cu butonul funcţiilor speciale al mouse-ului

 

Leave a Reply