Dispozitive de stocare

Dispozitive de stocare

 

*Hard disk (disc fix) – disc magnetic pe care se pot stoca date într-un calculator. Sunt superioare celorlalte suporturi de pãstrare a informatiilor din punct de vedere al vitezei de lucru si a capacitãtii (în general mai mult de 3 Gb). La nivel fizic, sunt organizate ca zone circulare concentrice numite piste, fiecare împãrtite la rândul lor în câte 12 arce numite sectoare.

Caracteristicile tehnice care determinã viteza unui hard disk sunt:

–           timpul de acces la date – timpul necesar pentru accesul la un sector (85 pânã la 65 ms); cu cât viteza de rotatie este mai mare, cu atât accesarea datelor se realizeazã mai rapid;

–           viteza de transmisie a datelor – cantitatea de informatii citite într-o secundã.

Hard disk-ul extern este un hard disk care poate fi detasat de la calculator fãrã a necesita desfacerea acestuia, el fiind situat într-un sertar al calculatorului care are conectori la magistrala de date a calculatorului.

*CD-ROM (Compact Disc Read Only Memory)- tip de disc optic ce permite stocarea unei mari cantitãti de date (peste 600 MB). Datele se inscriptioneazã cu un aparat special si nu mai pot fi sterse sau modificate.

Din punctul de vedere al posibilitãtii de imprimare sunt douã categorii:

–           CD-R – imprimabile o singurã datã;

–           CD-RW-imprimabile de mai multe ori.

*Disc ZIP – dispozitiv cu o capacitate de memorare de 100-300 Mb.

*Disc Jaz – dispozitiv cu o capacitate de memorare de pânã la 1Gb.

*Floppy disk (discheta)- disc magnetic flexibil, portabil, cu timp de acces mare si capacitate micã. Se folosesc tot mai putin, datele nu se pot pãstra timp îndelungat în sigurantã. Poate memora în general 1,44 Mb de informatii. Pentru a putea lucra cu discheta aceasta va trebui initial formatatã. (De obicei, atunci când cumpãrati o dischetã aceasta este formatatã).

Formatarea unei dischete este necesarã pentru ca discheta respectivã sã fie compatibilã cu sistemul de operare folosit. Prin formatare, sistemul de operare sterge toate informatiile legate de gestiunea suportului, testeazã si eventual marcheazã zonele defecte.

Utilizarea unei dischete presupune:

*avantaje

– toate calculatoarele au unitate de dischetã astfel încât o dischetã se poate citi oriunde.

– costul de achizitie este foarte redus.

*dezavantajele:

–           se defecteazã foarte usor;

–           au capacitate de stocare redusã.

Datoritã capacitãtii mari de stocare, CD-urile sunt cele mai bune medii de stocare pentru aplicatiile multimedia. Calculatoarele folosite pentru aceste aplicatii sunt mai scumpe deoarece trebuie echipate astfel încât sã permitã prezentarea de texte, graficã, video, animatie si sunet. Aceste calculatoare se numesc PC-multimedia si au caracteristicile:

*Permite folosirea de simboluri grafice

*Permite folosirea de sunete

*Pot fi rulate jocuri

*Pot fi ascultate CD-uri cu muzica

*Permite folosirea de boxe

*Permite folosirea de microfoane

 

Termenul de multimedia desemneazã o metodã de prezentare a informatiei pe un computer, folosind mai multe metode: text, imagine grafica, sunet, imagine video etc. Programele multimedia sunt folosite la:

*Prezentãri;

*Materiale pentru pregãtire pe computer – Computer based training (CBT);

*Jocuri;

*Publicitate;

*Aplicatii pentru afaceri;

Leave a Reply