Sistemul de operare-functiile sistemului de operare

Sistemul de operare

Sistemul de operare (SO) reprezinta un grup de programe prin care se administreazã resursele sistemului de calcul (procesoare, memorie, periferice, informatii),se asigurã utilizarea eficientã, în comun, a acestor resurse si se oferã utilizatorului o interfatã pentru a interactiona cu sistemul de calcul.Asadar, sistemul de operare poate fi considerat ca reprezentând interfata dintre componentele hard si utilizator.Sistemul de operare este o componentă software de bază, obligatorie pentru funcţionarea sistemului de calcul. Acesta asigură coordonarea funcţionarii tuturor componentelor sistemului de calcul şi permite rularea celorlalte categorii de programe existente pe acesta.Fără sistemul de operare,utilizatorul nu poate comunica cu sistemul de calcul, iar sistemul de calcul nu va şti să comunice cu utilizatorul.

Pentru a rãspunde rolului de interfatã hardware – utilizator, majoritatea sistemelor de operare sunt organizate pe douã nivele:

*fizic – mal apropiat de hardware cu care interfereazã printr-un sistem de întreruperi;

*logic – mai apropiat de utilizator, interferând printr-un sistem de comenzi, limbaje de programare, utilitare.

Corespunzãtor acestor douã niveluri, sistemele de operare cuprind în general douã categorii de programe:

*de comandã si control pentru coordonarea si controlul tuturor functiilor (procese de intrare/iesire, executia întreruperilor, etc.);

*de  servicii  (prelucrãri)   –   executate   sub   supravegherea   programelor  de comandã si control, utilizate de programator pentru dezvoltarea programelor sale de aplicatie.

 

Principalele functii ale unui sistem de operare

 

Principalele functii ale unui sistem de operare sunt:

Gestionarea discului

Sistemele de operare ajută la comandarea dispozitivelor de stocare. Se poate utiliza sistemul de operare pentru a aranja, eticheta (a da un nume), copia şi organiza informaţiile pe care le conţin unităţile de disc.

Gestionarea fişierelor

Sistemul de operare ajută la organizarea fişierelor în care sunt stocate informaţiile (datele), păstrând locaţia (locul pe disc aşa cum s-a arătat la descrierea discurilor), numele, mărimea şi momentul creării fişierului.

Gestionarea dispozitivelor

Sistemul de operare furnizează instrucţiunile necesare sistemului de calcul pentru comanda perifericelor, cum ar fi tastatura, imprimanta, mouse, modemul etc.
Sistemul de operare transformă tastările şi mişcările mouse-lui în comenzi pe care sistemul de calcul le poate interpreta.

Gestionarea programelor

Sistemul de operare furnizează interfaţa necesară unui program pentru a comunica cu sistemul de calcul.
Sistemul de operare comandă intrările şi ieşirile între un program de eiditare text şi tastatură sau între un program de editare grafică şi mouse.

Gestionarea utilizatorilor

Sistemul de operare furnizează o interfaţă uşor utilizabilă, care permite comunicarea cu sitemul de calcul într-un limbaj uşor accesibil şi uşor de înţeles.
Sistemul de operare permite lansarea unui program prin scrierea unui cuvânt-comandă (în limba engleză), selectarea unei comenzi dintr-un meniu sau executarea unui dublu clic (cu mouse-ul) pe o pictogramă de pe ecran.

Dintre cele mai cunoscute sisteme de operare se pot aminti: Windows XP, Windows Vista,Windows 7, Mac Operating System, Linux, Unix, Novell.

Leave a Comment